2020-04-12
接上篇,一行4人👫🏻👫🏻继续我哋嘅café tour。食完晏,最好就系食啲甜嘢😋,知道呢间café周不时会推出期间限定嘅生果蛋糕🍰,卖相唔单止好,味道仲一流。呢期佢哋推淡雪士多啤梨🍓,趁著仲有得食,又近近地,就顺到去埋!🏃🏻♂️.Café有两间,☝🏽一间位于皇后大道中,☝🏽一间位于PMQ,两间距离都几近。问过店员后,先知道PMQ分店会有多少少唔同嘅挞提供,不过今次我哋纯粹贪𠮶度环境舒服啲😅,所以跟住去。💻网上揾资料,知道呢间cafe由日藉老板Endo先生👨🏼🍳主理,用料方面都会几讲究,例如今次嘅淡雪士多啤梨全嚟自🇯🇵日本奈良县,质数唔好唔入,咁当然羊毛出自羊身上,呢度蛋糕嘅价钱都有番咁上下架!😅.🍰#淡雪士多啤梨蛋糕 ($108/件),成件蛋糕好少女,淡雪士多啤梨🍓呈樱花淡粉色,味道比一般士多啤梨清香,加埋忌廉食都唔会太甜。🤤.🍰#士多啤梨千层酥 ($75/件),双层拿破仑蛋糕,每层夹有香滑吉士同士多啤梨🍓,阿叔稍嫌酥皮未够脆,有啲「淋」,不过味道都几好。🙂