2021-02-16
星级名厨Ricky张锦祥👨🏼🍳曾系酒店主厨、亦系私房菜嘅老板。呢一、两年积极进军饮食界,短短时间就建立咗两个饮食品牌,一个以辣🥵为主嘅川菜餐厅,另一间就系阿叔👨🏾今次帮衬嘅升级版茶餐厅。茶餐厅位于K11购物艺术馆,佢将一系列传统经典港式西餐🍽以独门秘方重新演绎,绝对啱晒钟意港式风味嘅你😋。.🦞法式龙虾汤海鲜一丁 ($98) ,茶餐厅联乘出前一丁推出期间限定丁面系列之一。佢哋特别采用由日本制造嘅日本版出前一丁,以味道浓郁嘅法式龙虾汤🦞作为汤底,面头再加上虎虾🦐同鱼柳。总系觉得日本版嘅丁面系唔同啲,特别弹牙烟韧,加上索晒个汤汁一齐食,非常好味,实属阿叔个人推介!👍🏽.🥣海龙皇 (跟餐 +$48),非一般嘅罗宋汤,足足煲咗2日2夜,唔单止味道超浓郁,而且非常足料,鱿鱼🦑、虾🦐、鱼🐟、带子,唔怪之得成为呢度嘅招牌菜之一。.🐷祥仔脆脆猪扒饭 ($128),同海龙皇一样,亦系呢度嘅招牌菜之一。餐厅选用美国猪里肌肉🐖,面头再加上日本直送嘅面包糠炸至金黄色,加上有成几cm厚度,卖相够晒邪恶。