好耐都无上山顶⛰️,趁著呢排天气超好☀️又休息紧,就平日同屋企人上嚟行吓山,relax吓先!以前次次嚟到山顶通常唔系食汉堡🍔,就系食西餐🍴,今次喺食家表妹👩🏻好介绍下,晏昼同下午茶都嚟咗呢间上海面馆食。网上💻揾资料,佢原来嚟自上海,宜家喺台湾、中国其他等地方都有分店,面馆亦非常有名气,好多名人明星好似木村都有嚟帮衬过添!😳.#花雕鸡汤面 ($98) ,老实讲☝🏽,阿叔喺日本拉面控,所以从来对中式汤面感觉都系一般般😅,不过呢个除外,皆因呢碗汤实在太好饮🤤,鸡汤味道浓郁,鲜甜唔腻,阿叔真系成碗饮晒!拉面全人手制,唔单止够弹牙,挂汤力都唔错👍🏼。花雕鸡同汤面分开上,鸡肉够嫩滑,好香葱油味。虽然份量唔算大,不过总体好正,实属阿叔个人私心推介💁🏻‍♂️!.#黑麻油松叶蟹汤面 ($108),晏昼食完花雕鸡,下午茶就食呢款期间限定🕒、fusion咗嘅汤面。松叶蟹🦀脚有3条,肉质软滑。汤底方面,由于黑麻油嘅关系,汤底比花雕鸡更浓味,不过少咗鸡汤𠮶份清甜,阿叔都系钟意前者汤面多啲!😝