2023-08-10
认识呢间日本过江龙吉列牛🐄专门店源自一次睇到一位Youtuber去东京🏯时嘅分享,由于个vlog介绍得实在太吸引🤤,阿叔忍唔住即时要bookmark低留番下次返家乡嘅时候去帮衬🤗。但网上揾资料时先知,原来佢喺香港都有2间分店,一间铜锣湾、一间荃湾,见开得咁近阿叔屋企,当然要揾日嚟试吓啦!🤭🤭🤭呢间专门店源自京都🇯🇵,店内除咗招牌吉列牛🐄之外,仲有吉列猪🐽、虾🦐、蚝🦪,甚至鳗鱼都有。佢哋嘅吉列牛喺日本之所以咁出名,原因系佢哋用上高温快炸60秒🔥嘅烹煮技术,做法除咗可令牛嘅外层炸至酥脆金黄之外,内层嘅牛肉亦可保持软嫩,锁著肉汁。😋😋😋🐂极上和牛M9后腰脊 ($318) 呢款油花分布均匀嘅极上和牛M9后腰脊,由于部位运动量较大,所以食起上嚟较有嚼劲。阿叔最钟意系佢炸粉真心够薄,加上肉味浓郁,建议食嘅时候沾埋半熟蛋汁口感会幼滑,更好食,如果可以食多几件就好啰!🐽豚牛二味套餐 ($178)唔想独沽一味食牛,可以拣呢类多拼套餐,价钱大众化啲,份量又大啲,而且更可以一次过品尝多款主食。呢款豚牛二味套餐包刮翼板牛同豚肉两款,相对M9后腰脊,阿叔感觉翼板牛油份无咁重,不过同样牛味浓郁,而猪扒就口感松化、
🐂极上和牛M9后腰脊 ($318)
🐽豚牛二味套餐 ($178)
唔想独沽一味食牛,可以拣呢类多拼套餐,价钱大众化啲,份量又大啲,而且更可以一次过品尝多款主食。呢款豚牛二味套餐包刮翼板牛同豚肉两款,相对M9后腰脊,阿叔感觉翼板牛油份无咁重,不过同样牛味浓郁,而猪扒就口感松化、肉汁够多。
☝🏽顺带一提,呢度每款套餐都跟有饭、椰菜沙律同面豉汤,如果唔够食,饭🍚同椰菜沙律🥗都系无限添加,绝对唔会俾你饿住走。😆😆😆
—