2020-06-02 2495 浏览
疫情放缓,开始多番啲行山,虽然天气亦开始热起嚟,不时正午都高达三十几度,但都唔会影响几个相熟嘅行山发烧友,不过,我哋就会尽量拣啲多树荫,唔太难行嘅路径,是日就由朋友带路,由城门水塘经条私房秘道,经下城门水塘、香粉寮到达大围,出番大路就喺美田邨,友人嚟过美田商场内嘅「新城快餐厅」,觉得OK,就近近哋晌度食个下午菜,顺道摊抖吓。除入门量量体温做吓样,餐厅内对防疫就无乜点下功夫,唯有食客自行执生。餐厅嘅名改得好吊诡,唔叫快餐店,亦唔叫茶餐厅,入到去格局似茶记,但就要出番门口收银度落单(收银会问你坐边度),却喺由侍应送上食物,可能喺咁嘅运作模式,就叫快餐厅吧!餐具、纸巾、基本调味就放晒晌枱上,自由取用。不过,个人睇法,正常情况就无太大问题,但遇着疫情嘅日子,客人又会高谈阔论,啲餐具摆得咁「开放」,无遮又无掩,就只好自己搞番好啲卫生。下午餐餐,一个大餐牌楝晌门口,一眼睇晒,而供应时间都相对长,2:00pm-6:00pm,平平哋有啲面包餐、小食餐,贵嘅就有啲炒粉面餐。最后,小弟决定拣个沙嗲牛肉包餐,卖$30,纯粹垫一垫肚。沙嗲牛肉包沙嗲牛肉可称得上喺茶记嘅必有款式,不论早餐,抑或常餐,都有其踪影。
,就只好自己搞番好啲卫生。
沙嗲牛肉包

沙嗲牛肉可称得上喺茶记嘅必有款式,不论早餐,抑或常餐,都有其踪影。睇相就见,沙嗲牛肉落得一啲都无手紧,塞得个包满满,而牛肉软腍,沙嗲亦调校得惹味,包身亦够晒松软。挑剔位就喺沙嗲汁酱偏多,易整湿个包心,此外,个包烘番热就更好啦。
沙嗲牛肉包
热奶茶

嚟茶记嘅餐饮必然之选,一般嚟讲,晌茶记嘅奶茶一向衰极有个谱,喺几稳阵之选。眼前呢杯奶茶又点呢?茶底颇醇香,茶、奶比例亦啱啱好,幼滑度就一般啦,算喺一杯唔差嘅奶茶。
热奶茶
同啲弟兄行吓山,出身汗之余,边行边倾偈,喺几身心有益、轻松愉快嘅活动。出完汗,凉凉冷气,叹个下午茶(尤其志在聚一聚,对个下午茶无咩耍求),又喺另一种放松心情嘅好(社交)活动。最后,顺便睇番间餐厅嘅食评,原来都几多负评,小弟简简单单拣咗款沙嗲牛肉包餐,喺咪算喺好彩呢