2004-10-31
今晚同老公专程来试拉面, 先点了个$158的套餐: 两碗扎榥拉面及三种小食, 由于我们选择了其它面款, 所以各加咗$10. 之后叫咗支Sake(其实老公只是陪我饮小小应酬吓我). 首先来了个盐烧秋刀鱼, 外皮烧得很脆很香口,肉质都OK! 而另两个小食则打孖叫了什锦串烧(鸡翼,鸡软骨,大葱及东菇), 大葱烧很清甜, 鸡软骨亦有水准, 香脆得来又Juicy(不会太干), 至于东菇及鸡翼不知是否迟咗吃的关系, 不大香口. 清晒啲小食后, 再追加咗个细炒饭, 味道都过得去.值得一赞是服务员非常细心及友善, 一路留意住我们吃的进度以确保出拉面的时间啱啱好! 平心而论, 面质的确是有水准, 爽滑兼弹牙, 并不是间间铺都舍得用此上等货色. 可惜的是汤底及义烧, 其实汤底的面鼓味很浓, 斎饮汤就OK, 但同啲面配埋就显得唔够咸, 另外汤面亦少了一层油, 令到碗面欠缺了油润感. 至于义烧就太廋, 没有入口松化的感觉. 若然在这两处上再下工夫, 就真系接近完美啦!