2023-06-29
系太古城同朋友食一人一锅,见系太古呢一间一人火锅🍲选择都几多,价钱嚟讲唔贵,有好多选择,有牛、猪、鸡等等唔同套餐!今日我只同朋友食嘅系美国极品黑毛豚猪肉放题$279/90分钟, menu 上仲写明套餐仲可以叫蟹籽墨鱼滑,北海道帆立贝,牛舌同埋海虎虾,唔使怕话净系食猪咁闷!汤底有好多款选择,朋友叫咗一个相对清淡嘅昆布铿鱼汤底,我就加10蚊叫咗一个浓味少少嘅虫草花胡椒猪肚汤底,好养生既感觉,微微辛辣既胡椒味十分之钟意,仲有件件猪肚喺汤底,好暖胃!餐厅系用手机app落单,十分之方便,餐厅先比左一盘黑豚猪肉俾我哋,其他嘅就用app点~都几多选择。主打既黑毛豚肉唔油腻、好滑,有猪肉嘅味道,唔点酱汁都够味,有猪肉油脂但唔腻,比普通猪肉松软啲,味道比牛肉嚟讲更加清爽,好软熟!另外呢个套餐既牛舌都超正!软熟有牛香~ 牛肩肉同牛肩胛肉就会比牛舌脂肪感重啲,厚物过牛舌,会啖啖肉啲👍🏻配料方面,我个人最钟意嘅配料就系蟹籽墨鱼滑,好弹牙鲜味,唔会成口粉浆味,配埋汤底嘅少少胡椒味好正呀!海虎虾都几出色。好有弹性唔会霉,比想像中大只好多!炸既明太子炸鸡都系推荐,同拉面店炸鸡有得比!薄皮多汁!另外出边嘅雪柜都有好多
另外出边嘅雪柜都有好多款嘢食嘅选择,有唔同款式嘅丸丸,个人最钟意嘅系黑椒牛丸,爆汁又弹牙香口,蔬菜方面我觉得必拎既就系粟米🌽,可以一早就放落锅底令汤底味道更加清甜,而佢嘅炸鱼皮都系十分之脆口唔会林晒,平时都好少见有~
呢一间坐得好舒服,比起一般 火锅店干净同埋阔落,野食又好食😋 野饮方面有唔同既无糖茶,仲有日本既啤酒🍻!甜品有雪糕同唔同既泡芙糕点,最钟意食日本明治红豆雪条,来个开心ending 🌈