2018-07-19
今日喺尖沙咀行街,经过金马伦道,见到依间新开既臭臭锅,见佢装修都几企理,于是心血来潮就入咗去食依家臭臭锅喇!入到去,店面都算阔落,而且啲冷气抽风都几好,唔会有好大阵混浊嘅火锅味。而且店员安排咗卡位俾我地坐,令我地坐得比较舒服。餐牌入面既火锅有8款,除咗火锅之外,亦有卤肉饭餐,岩晒啲无饭不欢嘅朋友!而餐牌最后,当然亦唔少得各款林林种种嘅台式饮品!我叫咗一款药膳羊肉锅,而朋友叫咗一个台式麻辣锅!我个药膳羊肉锅锅物十分丰富,入面有:娃娃菜、金针菇、羊肉片、炸支竹片、冬菇、萝卜片、粉丝、蚬、贡丸、粟米、玉子豆腐、鸣门卷!个锅嘅药膳味几香亦唔会太浓,饮落感有啲似肉骨茶,而羊肉片新鲜,骚味唔会太浓,其他配菜丰富之余亦同个汤底好夹,唔错!而朋友嘅台式麻辣锅,锅物内容非常有特式:娃娃菜、金针菇、麻辣饺、芽菜、猪大肠、米血糕、鱿鱼、牛柏叶、笋片、鸭血、公仔面、肥牛、鸣门卷!至于个卤肉饭,睇落去相当有光泽,未食已经令人流口水!咬落口卤肉肥而不腻,卤肉汁亦非常香甜,好吃!麻辣锅汤底比药膳汤更为浓厚!而且多咗阵阵麻辣香味,食落相当刺激!
我叫咗一款药膳羊肉锅,而朋友叫咗一个台式麻辣锅!