2019-04-14
今个周末又同屋企人去揾好野食,揾到尖沙咀金巴利道~ 金巴利道出名多韩国野食,炸鸡、烧肉应有尽有;但系最后同屋企人偏偏比身处系众多韩国餐厅中与别不同既「8锅臭臭锅」所吸引! 斋系个餐厅名已经够晒特别!12点岩岩开门,一于即刻入去试一试💪🏻虽然系尖沙咀,但餐厅位置其实比较「入」,并唔系大街以及旺位,不过12点一开都已经有几台人黎食喇~ 餐厅都几大,有梳化都坐得舒服😉事不宜迟,研究menu!「8锅臭臭锅」主打一人锅,menu清楚列出每一个锅有咩配料,同屋企人真系花多眼乱🙈 最后系9款锅之中拣左3号芝士牛奶锅同5号药膳羊肉锅,跟一饭一粉丝、2杯茉香绿茶!等野食黎既时候根据餐厅推介比例3+2+1调好个酱,豆瓣酱同沙茶酱之间拣左后者~话咁快野食野饮上台,好丰富!真系应有尽有,而且比我同屋企人预期中份量更多😝 待应会帮手点著锅底蜡烛,等食既时候有微火温热住个锅👍🏻☆药膳羊肉锅个汤底真系有好香药膳味🤤 金菇、枝竹、娃娃菜呢d配料,加埋粉丝吸晒个汤,正😋 而且羊肉、鸭肉丸都唔会有阵腥膻味架! 用羊肉点左个沙茶酱食,平时打边炉自己通常唔会点酱,但我觉得呢个酱几好味呀,唔错唔错😚☆芝士牛奶锅屋企人拣既,但其
☆药膳羊肉锅
☆芝士牛奶锅
屋企人拣既,但其实我都有交换少少黎食试多个味🤣 个汤底都系好香,而且因为呢款锅本身系有跟乌冬,成个感觉就好似日式锅烧乌冬咁,应该都会岩小朋友食~ 不得不提系配料中有个蛋饺,味道唔错之余亦到令返呢款锅有台湾风味😊
☆茉香绿茶
上餐时望到比平时绿茶深色,一度怀疑究竟系咪红茶。但一饮入口就知佢系如假包换既绿茶🤣🤣 好香茶味,比平时坊间饮到既都更有浓香茶味~而且佢用左台式饮品杯装,方便左我拎走左饮😆
总括黎觉得2款锅味道都唔错,而且份量都真系多,有d配料系一锅有2件既,而羊肉、豚肉都一样好多,并唔系是但比2/3片就算。我地食到最后都有少少粉丝、饭食唔晒。所以如果系细食既可以考虑share一个锅底然后再加唔同配料,相信亦都会系非常丰富既一餐! 最后想提既系一份锅只需要$88加服务费,真系好抵食呀👍🏻👍🏻