2024-05-01
入元朗探朋友, 朋友订了枱, 说是专门做日式定食。去到店内, 如想象一样, 简洁温馨, 全店连厨房内陈置主色纯白, 木制品, 小家庭感觉。店内已有一长枱, 一家大小有老人家小朋友每人一盘自己的定食, 大家都食得好满足。我哋三个人同行, 于是点三款不同, 再一齐分享, 反正配菜都一样, 每个定食均配日式茶碗蒸, 沙律, 渍物, 三点前菜, 椀物, 白饭, 迷你乌冬, 甜品 🥚🥗🍤🍚🍰🐓照烧鸡软骨汉堡 $178喜欢手工造嘅细心, 食到少少软骨增加口感而size刚好, 食得舒服, 提味酱油令煎出嚟嘅肉更香更野味🐟北海道花鱼一夜干 $188以为鱼肉一夜干偏咸干好正常, 但呢个厚肉少骨。经处理过所以鱼味浓郁, 鱼皮煎香, 油脂丰富, 份量好足🥩汁烧安格斯牛小排 $248生熟掌握适中, 牛肉烧香配料配搭夹得好, 肉甜鲜嫩🍱定食配物:每一啖都好美味, 沙律新鲜, 前菜大方, 睇到设计到煮都系心机想特别推介茶碗蒸, 奶黄色好吸引, 有小蟹钳, 食落有别于一般只食到滑蛋及鲣鱼汤汁, 呢个系再加重蛋香味同鲜味, 相信比例上下咗功夫, 我食咗一份半, 因为朋友见我唔舍得食完分咗好多次食就俾佢半份我🤣椀物系大
🐓照烧鸡软骨汉堡 $178
🐟北海道花鱼一夜干 $188
🥩汁烧安格斯牛小排 $248
生熟掌握适中, 牛肉烧香配料配搭夹得好, 肉甜鲜嫩
🍱定食配物:
椀物系大蚬面豉汤, 只蚬好肥美, 煮得刚好, 柔软鲜美
🍮甜品- 期待已久, 芝麻奶冻, 香浓黑芝麻酱淋滑溜奶冻
🪽追加 - 芝麻手羽 $58
外香脆, 内多汁, 不能错过, 送吓啤酒正
🍺Orion 啤酒 $28
因为得一人厨房一人厅面, 所以最好订位先同准时, 或8点时试吓walk in。总括嚟讲性价比好高, 值得再去👍🏼。特别一提, 洗手间于餐厅外, 老板娘细心送上小番枧洗手