2016-11-27
今日晏昼想食多D嘢,喺条街行嚟行去食啲咩好呢, 见到有间周记点心非常之熟口面,而家咪就系喺香港仔好多年嚟嘅老字号地踎茶楼点心点我以前细个好钟意食佢哋珍珠鸡因为够大件而又几好食。估唔到而家佢哋去西环都开咗分店不过依家最出名嘅竟然唔系点心而系茶餐厅嘅西多士。而家咪即系香港仔𠮶间周记点心 都唔到时间咁多年虽然系香西环均有分店 从店面睇非常之唔似香港仔𠮶间老店。原来铺头放满图片同埋杂志报纸嘅报导下午茶餐主要都系买咗几款热卖的菜式, 日出嚟嘅大 大部分客人我谂应该都系大学生佢哋一嚟到就已经唔使睇menu净系讲number 可能佢哋已经成功取悦到上面大学生嘅欢心。等咗大约15分钟快西都已经送到嚟表面炸得非常之金黄色 而且每一面都有满蛋汁。细细都持落去嘅时候流心已经流出嚟在大多啲切落去里面嘅流心蛋黄马上爆裂出嚟 呢个留心真系好好食 不过我嫌佢个外皮唔够翠如果再炸得脆啲应会重香口不过一个人食落去都觉得非常之肥你而家好有罪恶感。亲密都系普通茶嘅弱货色冇乜特别。总结下午茶33蚊其实都唔系太贵, 因为佢里面用嘅系留心下午唔系普通嘅花生酱 不过以前记得周记嘅糯米鸡非常之大只但系而家净返嘅只有珍珠鸡, 因为伙记
原来铺头放满图片同埋杂志报纸嘅报导
下午茶33蚊其实都唔系太贵, 因为佢里面用嘅系留心下午唔系普通嘅花生酱 不过以前记得周记嘅糯米鸡非常之大只但系而家净返嘅只有珍珠鸡, 因为伙记话而家珍珠鸡好多人都嫌太大只食唔晒呀睇呢而家香港真系好难揾到一啲怀旧有大件夹抵食嘅点心。