2021-12-20
今晚约老友喺「桥底辣蟹」饭聚,餐牌有介绍该店有成30年历史,从鹅颈桥底的排档到宜家的舖头,一路走来确系唔简单,单单看这本红当当嘅餐牌也感受到岁月的历练。现场唔算太迫,坐得舒服,我之前未嚟过但都feel到怀旧味道,除了单点外,亦有优惠套餐同孖宝菜,选择颇多。我们就叫了孖宝菜:「招牌炒辣蟹」同「清蒸海沙巴仔」,辣蟹有分辣的程度,我哋拣小辣,当侍应捧来已闻到阵阵香蒜,颜色抢眼,每人手机食先影一轮才开始品尝,虽知蟹钳得两只,我手快夹起大钳,钳已预先扑咗稍裂更入味,蟹肉爽,食得到鲜味,小辣对我嚟讲都好够,不错。孖宝第2款系「清蒸海沙巴仔」,size唔系大条,都够2-3人食,但对食鱼爱好者应该唔够,讲番条鱼系新鲜嫩滑,配埋调较过嘅豉油系最佳拍档,送饭一流。