2022-11-09
Sukiyaki Lunch Set $580 牛舌 +$100 寿喜烧选用近江和牛,分别系西冷同肩胛2个部位: 西冷油花平均,肉质较软腍;肩胛则肉味较浓,纤维感较重。牛舌亦有2种口感,一款较薄身爽口,另一款较厚,比较似牛舌芯,较软腍,但不失弹牙嘅口感,好好食😋配菜方面,有冬菇、大葱、洋葱、皇帝菜、豆腐、芋丝等。配菜全部都用寿喜烧汁汁煮,好入味,当中芋丝吸收咗寿喜烧汁嘅精华,再炒至干身,好食!Main Course最后会有滑蛋牛肉饭,蛋味香浓,加上煎香嘅牛肉粒,配上烟韧嘅日本米,湿湿润润,想一啖接一啖😆前菜:烟熏茄子烟熏味太浓烈,食完以为自己食咗5枝烟😅蒸物:紫菜蒸蛋蒸蛋滑溜,但以紫菜作调味略嫌过于普通。渍物:青瓜及梅干面豉汤:赤面豉汤味道同平时饮嘅面豉汤唔同,饮落带有少少药材味,个味一言难尽⋯⋯甜品:榛子雪糕〰️〰️〰️〰️〰Sukiyaki Set嘅主菜:和牛、蔬菜、滑蛋饭都高质,但前菜、蒸物、渍物等都好一般⋯⋯不过最主要系食寿喜烧,所以其他嘢差啲,我都接受到嘅。师傅煮之前会话你知佢将会煮咩肉,同埋会跟返你食嘢嘅速度嚟煮,唔会未食完一碟又上另一碟咁,唔会chur你,会比你慢慢食,所以餐厅一
牛舌 +$100
前菜:烟熏茄子
烟熏味太浓烈,食完以为自己食咗5枝烟😅
蒸物:紫菜蒸蛋
蒸蛋滑溜,但以紫菜作调味略嫌过于普通。
渍物:青瓜及梅干
面豉汤:赤面豉汤
甜品:榛子雪糕
〰️〰️〰️〰️〰
师傅煮之前会话你知佢将会煮咩肉,同埋会跟返你食嘢嘅速度嚟煮,唔会未食完一碟又上另一碟咁,唔会chur你,会比你慢慢食,所以餐厅一日接唔到好多booking,冇限你坐几耐之余,佢又得12个位😅 所以咪咁难book位啰~
店员嘅服务唔系差,不过就冇日本𠮶种好真挚嘅感觉,同埋佢好似对于个set唔算好熟,因为我听唔到师傅讲牛肉嘅咩部位,我问返佢,佢都要入去问返师傅😅
〰️〰️〰️〰️〰️
食物: 4.5/5