2023-12-16
台湾同日本都好流行一人烧肉,香港就无咁流行,可能都仲系怕一个人食饭嘅尴尬?! 前排我哋见屯门新开咗呢间一人烧肉,今次就先一行两人入去视察下环境先😂 入到去见到有4人/2人枱,都有靠窗嘅单人位(见图十),中间有隔板,自己一个炉,私隐度都几高,就算一个人食都唔怕尴尬😌 •🥢A13 特选三重奏套餐 $165/250g十胜A5和牛肩胛肉、汁烧牛胸花、味噌猪五花A11-13系有十胜A5和牛嘅特别限定餐,而A13呢款就系贪心之选🤭 和牛肩胛用嘅油花分布得几靓,油香好重,少食多滋味,多食好快腻🤣 两片厚薄适中,唔会一夹就散,烧一烧就食得~牛胸花就切得再薄啲,但系有多几片,食落有牛肉香,加埋烧汁就juicy d~😛味噌猪五花比想像中更好,肥瘦一间间,烧耐左干/㶶咗少少都唔会太硬,不过猪肉嘅肥油好抢火,烧嘅时候要留意住😂•🥢A10 四重奏套餐 $165/350g葱烧牛肩花、汁烧肩胛片、味噌猪五花、柚子胡椒鸡腿肉呢个餐有晒猪肉、牛肉同鸡肉,两款牛当中我哋更钟意汁烧肩胛片,肥瘦比较均匀,而葱烧牛肩花食落就比较多油香~ 鸡肉都不错,不过火力比较细,而鸡肉切得比较厚,烧嘅时间会耐啲,可以烧咗啲牛再食住先再烧鸡,
🥢A13 特选三重奏套餐 $165/250g
十胜A5和牛肩胛肉、汁烧牛胸花、味噌猪五花
🥢A10 四重奏套餐 $165/350g
葱烧牛肩花、汁烧肩胛片、味噌猪五花、柚子胡椒鸡腿肉
呢个餐有晒猪肉、牛肉同鸡肉,两款牛当中我哋更钟意汁烧肩胛片,肥瘦比较均匀,而葱烧牛肩花食落就比较多油香~ 鸡肉都不错,不过火力比较细,而鸡肉切得比较厚,烧嘅时间会耐啲,可以烧咗啲牛再食住先再烧鸡,慢慢烧熟鸡肉同烧脆鸡皮好正,同埋鸡肉嘅胡椒味好浓,推荐!!👍
🥢牛繁蛋拌饭 +$16 (小)
套餐本身有配白饭,白饭有大中小可以拣(相中白饭系大size),而加钱可以转其他有配料嘅饭,我哋拣咗一个牛繁蛋拌饭,即系有温泉蛋同大量饭素,单食个饭都好满足,配烧肉食又好夹~👍🏼 烧肉点少少温泉蛋食仲嫩滑啲,好似食寿喜烧要点生鸡蛋咁😆
🥢无糖可乐 $9 +冰杯
本身无叫到野饮,但无意中见到枱隔离有张poster写有冰杯,即系大玻璃杯装满大粒嘅冰砖,将可乐倒入去再饮,爽呀!