2019-06-20
1947 浏览
平日收工,一个人买完少少野之后揾地方医肚,天气热好自然就会揾寿司食,所以就去左自然屋...烂系门口睇餐牌已经邀请我入去,当时八点左右人唔多,有两台日本人客。我本身一心瞄准左吧台,不过佢带左我去二人枱,我就冇特别要求了。正题,我一个人叫左个寿司盛-松 首先黎左个前菜蟹柳小卷沙律蟹柳小卷上有蛋黄酱同蟹籽,旁边系栗米粒基本上蛋黄酱味道盖过一切,食唔到蟹柳同饭,入口会觉得食紧软壳蟹手卷(因为酱)主菜整体:一共十件,鱼同饭既比例岩,不过比日本正常见到既按比例放大左,应该系配合香港人,饭尚算札实且有少少既余温,至少唔系冻,唔会一夹就散油甘鱼(腩?)-鱼新鲜,油脂够,冇筋三文鱼腩:有花原本以为花巧野,不过个人觉得因为左花,大件既三文鱼顺住切纹可以成件贴住旧饭,同样鱼新鲜同油脂适中,冇筋帆立贝:未算十分新鲜清甜,不过厚切,口感份量十足,厚肉质感啰返啲分数赤贝:系活赤贝不过唔系即叫即杀,有少少瓦色左,不过仍然爽口鲜甜,不过一定唔算上品赤身:同样厚切够份量,要三四口先咬哂全部鱼肉,鱼肉未系最新鲜,有少少解冻水系碟,不过仍然算上品,食完仍然有回甘(本人十分钟意食赤身)鲷鱼:本人少食白肉鱼,未必中肯,不过
正题,我一个人叫左个寿司盛-松
首先黎左个前菜
蟹柳小卷沙律
蟹柳小卷上有蛋黄酱同蟹籽,旁边系栗米粒
主菜
油甘鱼(腩?)-鱼新鲜,油脂够,冇筋
鲷鱼:本人少食白肉鱼,未必中肯,不过冇乜味,冇乜口感,路过既感觉...
牡虾:胶质重,唔算好甜,普通货色
中拖:绝对系重点之一,有入口即溶感,鱼脂分布平均,肉身厚簿适中,油丰而不腻,好食!
海胆军舰:同样份量十足,入口够哂creamy感,冇一般人唔钟意所谓既异味(其实系因为品种),不过亦都冇日本新鲜海胆鲜甜味,所以再次都系以量取胜。败笔系紫菜,已经得过份,已经同隔离既三文鱼子黐到密不可分,最后要用手分开。口感扣分
三文鱼子:我最后用三文鱼子收官,因为望落饱满发亮,颜色偏深,估计应该有酱油渍既三文鱼子,食落果然冇左平时鱼油既重口味多返一重厚实温和既酱油香。赞不过同上,紫菜既问题扣左分
值得一提既系,盘边既芥末系有两旧,有一旧系生磨既芥末,正!
等等...原来唔系好够饱,记起有期间限定
所以同场追加一份鳗鱼豆腐唐扬
豆腐滑而有豆香,中间夹住一小块鳗鱼,上面有葱花同辣萝卜茸,重点系紫菜!竟然又系紫菜,不过今次既紫菜系有上薄粉炸过,香脆咁包住上面既一切,再伴上浓既鲣鱼汤(汁?),成件事无论口感同味道都好好,样样野都好夹,呢味菜既紫菜成为重点,令我有啲怀疑上面寿司既败笔可能系我唔识食...鳗鱼?唔记得左有(笑)
总括而言,合格有余!高分就未算