2021-05-07 1349 浏览
日本风crossover 上海风的食肆,装修看似MUJI 但偏暗一点,可能今日天气唔好啦 😅午餐选择共有11款,价钱由$78- $158有拉面,饭、吉列猪扒,咖喱、鳗鱼、牛肉、天妇罗、烧豚肉选择颇多,就算每日喺度食晏都可以天天不同。 黑松露野菌蒸鸡饭$108配点心两款及热乌龙茶小笼包皮薄馅足,可以见到里面啲有汤汁,所以食嘅时候要小心。菠菜汁皮虾饺虾饺没有加猪肉或肥肉,有一,两粒笋尖,不过不失,卖相有趣。滑鸡上面铺了很多葱碎,清新鸡系滑嘅,似食棉花鸡或鸡扎里面𠮶嚿鸡,有少少雪藏味,唔系咸但似有用鸡粉提鲜的味道。配上日本本菇,少少舞茸片。呢个就系北菇鸡饭嘅进化版 😂😂重点系加了黑松露酱,令味道提鲜及多元化,同时亦可以将价钱提升一大步 😂😂总括来说坐得舒适,而且位处铜锣湾中心地带,贵租系必然嘅,所以要提高卖价系明白嘅。另外有下列几点希望餐厅方面留意一下。1. 木器系容易令人感受到日本风,但使用日子久了,令人感觉唔干净。2. 木匙羹、木筷子已经变黑,因为已经用咗好耐及洗了好多好多次,所以系时候要换啦。3. 今日坐吧枱用膳,枱面的木有黏乎乎感觉,亦见到枱面有崩及刮花的情况,就算唔更换都需要

午餐选择共有11款,价钱由$78- $158

黑松露野菌蒸鸡饭$108
配点心两款及热乌龙茶

小笼包
皮薄馅足,可以见到里面啲有汤汁,所以食嘅时候要小心。

菠菜汁皮虾饺
虾饺没有加猪肉或肥肉,有一,两粒笋尖,不过不失,卖相有趣。

滑鸡上面铺了很多葱碎,清新

另外有下列几点希望餐厅方面留意一下。

3. 今日坐吧枱用膳,枱面的木有黏乎乎感觉,亦见到枱面有崩及刮花的情况,就算唔更换都需要执执啦。

4. 木盒盛饭因为要有日本味,木盒底有块竹席,上面有两块日本叶,但不足够盛载所有饭,客人一边食,啲饭一边跌落条罅隙 😥😨点算呢?师傅唔该谂个新办法呀。

5. 盛饭木盒已经变旧,食物贴着木盒,有唔干净感觉,不如改用日式碗啦⋯⋯

6. 基于上述原因,应该唔会回头 😑

2021-05-07