2018-01-25
之前睇介绍知道东大街开左间专卖花胶捞面嘅专门店,花胶又大只又厚肉,对于我地美女一族当然系超级吸引啦 今日因为朝早要去小西湾开会,LUNCH要自己一个人食完再返公司,趁呢个机会一于去呢间捞喜叹返个花胶餐先系筲箕湾搭地铁返公司。虽然东大街我之前已经去过,不过由于捞喜原来系近街尾位置,我都要揾左一阵先揾到,餐厅唔大间,只有大概6张四人枱。去到捞喜时只系11:30,餐厅刚刚开门,我系第一位客人,店员好主动咁同我介绍,午市除左有set lunch之外,仲有全日提供嘅捞喜豪华餐,呢个餐有花胶捞面、炖汤、猪颈肉/云耳同埋油菜,难得来到,当然要豪一豪佢啦。招牌花胶捞面果然名不虚传,花胶又厚又大件,虾籽粗面吸入花胶汁超惹味,不过份量真系太多,如果下次黎,可以同人share一碟都够食。跟餐加入$10转配嘅呢个胡椒猪肚炖花胶材料好丰富,花胶份量都唔少,不过胡椒味好重,对我黎讲就辣左少少,猪肚、猪肉同鸡肉都炖煮得好腍,全部材料我都食得好干净。小食我拣左泰式猪颈肉,猪颈肉好香脆,味道都唔错,不过食完个花胶捞面,饮完个炖花胶已经饱左9成,最后我只食左几块就连埋份油菜打包返去俾带饭嘅同事加𩠌。 虽然我有呢份手信带返
小食我拣左泰式猪颈肉,猪颈肉好香脆,味道都唔错,不过食完个花胶捞面,饮完个炖花胶已经饱左9成,最后我只食左几块就连埋份油菜打包返去俾带饭嘅同事加𩠌。 虽然我有呢份手信带返公司,但系同事都怪我一个人自私叹豪华花胶餐。