2023-10-26
🔸巴辣仔🔸🔆唔知有冇人都会觉得食烤鱼依件事系好严重,就一定要好大班人一齐食,自己一个系唔会食得哂/唔会自己一个食。🐭揾到间可以晏昼自己一个好麻甩地食烤鱼嘅地方,想同大家分享下,到底值唔值得食呢?🤭🔆依间烤鱼嘅一人餐可以分别拣鱼同汤底。🐭同朋友今次都系拣左最平嘅罗非鱼,但就系唔同嘅汤底。烤鱼底下一直有个火热住佢,一路食一路滚住,唔担心食到中途就冻哂。🔆蕃茄罗非鱼 $78一人餐会包一份主食同一大条鱼。朋友今次叫左白饭。蕃茄汤底几惹味,酸酸甜甜,非常开胃。仲有好多蕃茄系面,配料仲有豆卜﹑芽菜同海带。豆卜索哂佢个汤低真系好好食,用嚟送饭都真系非常唔错!不过,罗非鱼肉质唔够滑同偏腍,两样野并无融合得好好,有啲可惜左个汤底。🤣🔆酸菜罗非鱼 $78酸菜汤底可以拣辣度,🐭今次拣左小辣,个辣度好适中,啱哂我依啲唔系好食得辣但又好想刺激下嘅人。酸菜份量都好多,酸中回甘,唔会系死咸。配料同样系豆卜﹑芽菜同海带,又系索哂汁,yumyum🤭。不过,鱼嘅问题都系一样,比较腍身,如果系爽口嘅鱼就更match啦~ 另外,🐭拣左烟韧嘅红薯粉,佢系分开上嘅,有需要可以浸落个汤底到食,又或者就咁食都有味嘅,唔系淡茂茂。🔆霸
🔆蕃茄罗非鱼 $78
🔆酸菜罗非鱼 $78
🔆霸气葡萄特饮 跟餐+$17
葡萄都系药水味架啦,但都大大杯,解渴!
🔆橙心柚惑 跟餐+$17
意外地几有橙同柚味,不过正常冰都真系几多冰,下次会叫少冰。
🔆Overall个一人烤鱼餐都几大份,一人一份真系食到饱哂,味道都唔错。下次大家得一条友又好想食烤鱼,可以睇下你个头附近有冇分店~几值得一食架!☺️
🔆Pleasure指数(满分5粒🤩)
🐭小姐:🤩🤩🤩+0.5
📌地址:深水埗顺宁道55-61号顺年阁地下2号舖
🎐Foods are powerful🎐
#Pleasure食
#Pleasure深水埗
#Pleasurer
#hkfoodie #foodie #hkfood #hkeat #food #foodstagram #hongkong #hongkongfood #Shamshuipo #烤鱼 #即叫即制 #香港美食 #深水埗 #长沙湾 #深水埗美食 #尖沙咀美食 #荃湾美食 #深水埗外卖 #深水埗好去处 #串烧 #酸菜烤鱼 #一人午餐 #巴辣仔 #巴辣仔烤鱼鸡煲