2024-11-20
食完「很得辉」嘅炸鸡髀,向前行多两个街口,买外卖。话说呢间餐厅系前排睇「空肚讲宵夜」,有一集讲大角咀,其中一样嘢食就系鹅肝,我见到都好吸引㖞,即刻上网摷吓系边间,终于比我揾到,就系「尚御潮卤居」。酒香鹅肝,半份($110)因为浅尝,无要一份,半份已经足够了(大约有十数片)。师傅切好后,会倒入大约两三汤匙嘅酒浸住鹅肝,拎到返屋企,打开个盒,酒香味仍有。鹅肝口感十分软滑,除外层稍稍无咁滑,里面几乎入口即溶。因为鹅肝本身浸煮时已经有底味,再加上酒,层次再丰富啲,整体不错。卤水鹅头颈,例牌($68)属于「外卖优惠专区」餐牌,睇住师傅斩,一直斩,继续斩,咁多嘅,足足斩咗成个鹅头+成条鹅颈,真系好大份(谂住例牌,都唔会好多啫)。至于味道,卤水味唔咸(初头觉得可以再咸少少,味再浓丁丁就好,但食吓食吓,又几够味㖞),香料味亦有。鹅颈皮滑,接近无肥膏,但鹅颈肉好有咬口,都要有番咁上下牙力先咬得开,但慢慢噒吓骨,叹下啤酒,都几疏肝。
酒香鹅肝,半份($110)
卤水鹅头颈,例牌($68)
题外话/补充资料:
只收现金