如果问我香港有边间打边炉系帮衬完仲会继续去嘅,我谂我会答呢间成都老码头。位于豪华戏院附近,话近又唔算近地铁站嘅成都老码头,不过我系搭巴士过黎所以好方便就脚,哈哈。今次因为同呀妈食嘅关系,所以唔会叫辣嘅汤底,于是我就嗌左个养颜花胶鸡汤(半只鸡),等水滚左之后,就可以饮返两碗汤先,而啲花胶份量都好多,但我偏向等啲花胶煮耐啲先食会好啲。呢一兜系台湾嘅水莲菜,食落系好爽脆,又易食,唔会有草青味,或者系唔带咩味道,但系口感几好,食落唔错,未试过都可以试下。1打边炉嘅例行就系嗌到成枱野啦,哈哈。呢一碟牛就系极品Prime手切肥牛,睇下啲雪花纹路系几咁细致清楚,好靓仔,已经流哂口水。当中我都嗌左三款半份嘅丸类,其中我最欣赏嘅就系个糖心芝士鱼蛋,因为呢样野比较独特同埋好好食嘅,相信小朋友系好钟意食,因为佢系芝士流心带甜嘅。而一口牛柳粒都系食得过嘅选择,真系细细粒容易食,又重牛味,不得了。最后都系时候拎返啲花胶黎食先再饮多碗汤,其实好多人都会惊拎哂啲野落去煮,煮完之后再饮返碗汤会唔系个只味,但呢个汤底唔同之处系佢落哂野之后再饮返系好饮左嘅,可能因为落左牛牛,有牛牛嘅加成之后,啲味道层次都升哂级。所以呢间

养颜花胶鸡汤

台湾水莲菜

打边炉嘅例行就系嗌到成枱野啦,哈哈。

极品Prime手切肥牛

手打黑松露牛肉丸

糖心芝士鱼蛋

手打芝士墨鱼丸

澳洲一口牛柳粒

养颜花胶鸡汤(半只鸡)

所以呢间点解我会成日都咁钟意去,相信大家都好清楚,但系点样去证实呢件事,有兴趣嘅就过黎呢间食下就会明。
2020-07-08
养颜花胶鸡汤
台湾水莲菜
极品Prime手切肥牛
手打黑松露牛肉丸
糖心芝士鱼蛋
手打芝士墨鱼丸
澳洲一口牛柳粒
养颜花胶鸡汤(半只鸡)