2020-01-01
记得之前去大阪旅行,在心斋桥其中一样要做的事情就是去食gram的pancake,第一次去到扑空,因为已完了ladt order,第二次去到虽然可以下单,但就是吃不到她的招牌班戟。想不到吃招牌班戟这个愿望竟然有偶然间在香港实现了。今日去到位于铜锣湾嘅gram,整间餐厅都系行休闲路线, 加上餐厅嘅楼底好高 在配上落地玻璃, 视野感觉非常阔落睇一睇菜单,同大阪分店一样有好多唔同种类嘅班戟,今次我当然要叫佢哋嘅招牌班戟。不过我落单之后先发现我系叫咗Premium Smile Pancake,好似同传统𠮶只有少少分别。班戟上碟嘅时候卖相好靓仔,亦都配有蜜糖畀你,仲有一块细细嘅微笑饼干。呢个班戟最过瘾嘅地方就系佢有三种味道。今次店员都好好提醒我哋要先食最底𠮶个班戟。因为最底𠮶个系热食嘅班戟有蛋黄流心嘅添。三个班戟嚟讲我自己反而最钟意最底𠮶个鸡蛋班戟。切开嘅时候有蛋黄嘅流心。而呢只蛋嘅蛋味都相当浓郁。食起上嚟就同班戟非常配搭。位于中间𠮶个班戟就有朱古力酱喺入边嘅,呢个就同一般我哋食开嘅班戟就相似喇,亦都系冻食嘅。大家可以配上糖浆或者系旁边嘅忌廉去食,加上本身嘅朱古力酱口感都唔错。最后先系介绍最顶嘅生
最后先系介绍最顶嘅生果味班戟,当然生果味嘅班戟系卖相最靓,亦系俾人打咭用啦。上面啲生果都系当做同埋清甜嘅,加上忌廉同蜜糖亦系一个好邪恶嘅班戟啦。
总结。一个价钱可以食到三种风味嘅班戟可以话系相当抵食,每种风味嘅班戟都有佢嘅独特之处,绝不欺场,非常推荐大家嚟食。