2019-03-20
今晚黎到旺角最多食店嘅一条街 - 女人街食呢间专食广西菜嘅餐厅 味为鲜店舖外表平凡,就好似系广州随便入嘅一间餐厅咁,无花巧嘅装修,偏偏食物就带有一份人情味。一入内老板+大厨就好热情咁问我想食啲咩,咁我就拣左广西非常出名嘅老友粉,同埋手抓酱香骨,老板仲推介我试陈皮蕃茄。佢用左广西南宁专用嘅米线,超级爽口弹牙,质地有啲似檬粉,但又会多啲面团感觉,好好食👍🏻所谓老友其实即系酸加辣汤,佢唔系四川麻辣,而系直辣喉咙但又好快适应果种,好过瘾瘦肉系爽滑嘅猪肉片,索哂啲汤好好味手抓酱香骨系大陆成日食,系香港好似真系第一次见,卤得好香,啲肉好lum身,呢个好值得试陈皮蕃茄都系第一次食,老板用自己磨嘅陈皮粉加落蕃茄度,好香好特别系我辣到有啲喉咙痛嘅时候,打开Menu竟然发现冇嘢饮买,于是问一问老板,先发现原来我一坐低佢送俾我嘅呢一杯茶,竟然系佢精心每日都炮制嘅罗汉果菊花茶,完全冇落糖,饮落非常甘甜,绝对解到辣!仲要无限任装!(差啲拎左杯茶黎洗筷子😂)之后就同老板倾计,原来当年佢为咗陪囡囡嚟香港读书,成家人由广西搬咗过嚟,好辛苦咁打咗几年工,先至可以起旺角做返老本行开广西餐厅。我问佢唔辛苦咩?佢话为左个囡值
之后就同老板倾计,原来当年佢为咗陪囡囡嚟香港读书,成家人由广西搬咗过嚟,好辛苦咁打咗几年工,先至可以起旺角做返老本行开广西餐厅。我问佢唔辛苦咩?佢话为左个囡值得,同埋佢都想香港人都唔好食咁多有味精嘅米线,所以我真心觉得佢值得支持
完全唔落味精嘅餐厅系香港真系好难揾,希望大家唔好介意佢冇华丽嘅门面比大家打卡,而去欣赏呢间餐厅食物嘅内在