2023-10-23 343 浏览
呢个食评教训到自己两件事....第一,现金一定要带够,因为有啲地方,现金仍有存在价值,尤其是呢啲只收现金既餐厅、酒家。第二,一个人唔应该叫太多嘢食,当然,呢次例外,皆因点心好吸引。八年无返过嚟香港,虽然 有啲嘢系变咗,但感情不变,始终香港系成长之地,亦都挂住香港一大堆美食。云云食过既餐厅入面,川龙呢间要介绍既茶楼最为深刻彩龙一直有听闻其名,但要真系去果度饮茶系未去过,难得返嚟一次,今次点都要去试下。于是趁星期日一早,走去荃湾,搭51号巴士上山。平日既51,系无乜人会搭,但一到星期日,行山友众,如心广场上车可坐满一架巴士。但去到荃湾站,基本上可以「打爆」(满载)一架巴士,原本红公司(九巴)有计划星期日或假日改派双层巴士行51,车都试埋,但只闻楼梯响。未几,去到川龙,酒楼响巴士站旁。入面既姐姐待应好好人,因为第一次去,都帮我夹点心。一共叫咗九样野食(其实一个人差啲食唔晒),当中有鸡札同鹌鹑蛋烧卖,鸡札响外国见唔到,以前  LA有一间港西系有整既,但后尾无,原因系工序复杂;需鹌鹑蛋烧卖系有既,只系味道差减截。个人觉得个豆腐花好正,毕竟有听闻用川龙既山水去整。本来想要冻既,但姐姐推介热食更有风
呢个食评教训到自己两件事....

云云食过既餐厅入面,川龙呢间要介绍既茶楼最为深刻

个人觉得个豆腐花好正,毕竟有听闻用川龙既山水去整。本来想要冻既,但姐姐推介热食更有风味,不过觉得个豆腐花几滑下,同出面分别好大。另外亦有试过西洋菜,好爽口。

当然,山竹牛肉、粉果同虾饺都不可少..............

但食到一半,教训就开始,身上只有$140,而叫咗咁多点心,应该超出Budget之外。
因为川龙系极之山旯旮地方,方圆十哩无银行,而酒楼系只收现金。原本谂住食完之后先去畅钱(本身除咗呢$140之外,就只有美金),但开始担心既系,唔够钱畀,可能要留响酒楼度「洗碗」还数呢啲情景。

但好彩既系,真心多谢一位好兄弟,山长水远走上嚟救我。呢份情,一定要珍惜,因为若然无佢,真系唔知点算。
叫得太多点心,但印象最深系西洋菜同豆腐花
响LA,鸡扎已经食唔到
题外话/补充资料: 餐茶一共283蚊,虽然贵,但相比起LA饮茶而言,仍然算抵食既。 尽管如此,下次再返嚟我会继续上去帮衬。个豆腐花系好吸引到我,之不过,「经一事、长一智」,下次会带多啲现金上去食。
2023-10-15
$283 (早餐)
叫得太多点心,但印象最深系西洋菜同豆腐花
  • 山水豆腐花,西洋菜