2022-11-23
一早订左位,比原定时间早左少少,虽然一出到lift 见到条人龙好长,但waiter 好快安排好,因为一早经KKday 订左位,到场时好快检查订位人名及电话已经可以就坐。坐好之后,waiter 好快介绍下午茶menu ,拣好饮品,不消一回, high tea set 便到,由底层到顶层,全部都好精致,而顶层既scone 仍然系暖,亦有用盖cover 住,以保持新鲜度,呢一点做得好好,出面好多scone ,到枱面时已冻左,完全影响口感。而跟set 有一个mushroom tart ,waiter 仍好好同我地讲会跟进番比我地。1) 首先讲番底层既三文治,食落口感新鲜、有egg & harm ; chicken & tarragon ; applewood smoke cheddar (呢个食落酸酸甜甜,好开胃); smoke salmon & cucumber 🥒 (呢个比较干身) 2) 中层甜品: 最吸引系个 dark chocolate cake, 朱古力味好香浓、滑; 其他甜品就一般3)顶层: scone (原味及提子🍇),味道香浓,面层仍有少许脆口,咬落唔会感觉太干 ,伴除Stra
3)顶层: scone (原味及提子🍇),味道香浓,面层仍有少许脆口,咬落唔会感觉太干 ,伴除Strawberry Jam and Clotted Cream,唔太甜,但scone 份量真系太大, 最后都系食唔哂, 最最最紧要系暖!呢点真系好难做到,个人觉得拍得住半岛既水准
4)后上既 mushroom tart ,食到有好多一粒粒mushroom, tart 皮亦好酥脆,热辣辣,加埋个伴碟👍🏼
唯一要改善地方就系壶茶,叫左Jasmie,但只系好一般既茶包…
个人认为以酒店级水准嚟讲已经做到90分