2008-04-21 38 浏览
刚刚出了花红,打算请一家人食饭原本想去尖沙咀八月居,但系哥哥话又一城𠮶间姊妹店八月花唔好食所以佢就提议到圆方嘅利苑食晚饭因为太迟先决定,加上担心星期六多人出街食饭订唔到位所以无点考虑就决定去利苑 去到时候比原定的迟,已经夜晚八点九谂咗一阵,叫个类似部长嘅人写菜我想要个烧味双拼,同佢讲要叉烧拼烧肉佢话无烧肉,咁我话要鸡啦佢就问我要咩鸡,我问佢有咩选择,佢讲咗一大堆,我最后拣咗烧鸡之后佢问我要半只定系一只,吓?我同佢讲我要烧味双拼㖞咁佢先同我讲双拼无得拼鸡架㖞,咁可以拼咩呀?佢话可以拼海蜇,牛月展啰!唔系呀嘛?是但揾间酒楼都唔会咁少选择啦我索性唔要个双拼喇! 咁我再叫其他食送啦,点知简直系叫𠮶样无𠮶样想叫个京廷酱烤骨,无!叫只烧乳鸭,无!鹅肝炒牛柳,又无!连叫只茶香鸡,都无!之后个部长仲要递张纸过来,话得返呢啲,如果要的话,就要快手,唔系就会无哂个list有二三十个菜,但系有三分二都系鲍参翅肚依家系唔系帮衬利苑都要食呢啲嘢先?!? 最后喺无咩选择嘅情况下,叫咗啲好行嘅食送就好似鱼云煲,风沙鸡,啫啫生菜煲,湖北黄金虾,菠萝咕噜肉水准真系好差,啲虾仲要有啲梅添.美心一定比佢好十倍估唔到连最后叫
刚刚出了花红,打算请一家人食饭
所以佢就提议到圆方嘅利苑食晚饭
因为太迟先决定,加上担心星期六多人出街食饭订唔到位
所以无点考虑就决定去利苑

去到时候比原定的迟,已经夜晚八点九
谂咗一阵,叫个类似部长嘅人写菜
我想要个烧味双拼,同佢讲要叉烧拼烧肉
佢话无烧肉,咁我话要鸡啦
之后佢问我要半只定系一只,吓?我同佢讲我要烧味双拼㖞
咁佢先同我讲双拼无得拼鸡架㖞,咁可以拼咩呀?
我索性唔要个双拼喇!

咁我再叫其他食送啦,点知简直系叫𠮶样无𠮶样
想叫个京廷酱烤骨,无!叫只烧乳鸭,无!
鹅肝炒牛柳,又无!连叫只茶香鸡,都无!
个list有二三十个菜,但系有三分二都系鲍参翅肚
依家系唔系帮衬利苑都要食呢啲嘢先?!?

最后喺无咩选择嘅情况下,叫咗啲好行嘅食送
就好似鱼云煲,风沙鸡,啫啫生菜煲,湖北黄金虾,菠萝咕噜肉
水准真系好差,啲虾仲要有啲梅添.美心一定比佢好十倍
估唔到连最后叫甜品,一样系咩都无,竟然只系剩番紫米露同脆麻花
咁就唯有叫脆麻花,尚可接受啦!

食呢餐饭之前都已经预咗会贵少少
想饱啲咪叫多两个菜啰,点知依家连叫嘅机会都无
点知食完之后先知道呢间酒楼唔单止贵夹唔饱
仲要系食物差兼服务态度差

其实价钱值唔值系一件事
但系间酒楼咁嘅经营手法(屈人食贵嘢)同埋咁嘅食物质素
要揾人再帮衬真系好难啰!