2012-09-07 91 浏览
和GF 三周年记念日, 所以特意揾一间未食过的餐厅食蚝, 晚上八时左右到达餐厅只有5台客, 黑板上有7款蚝, 而第2行的Virginica (无货但仍在板上), 因为$288的Seafood Platter唔岩食, 所有散叫蚝, 蚝的单价平均在50元以上, 介绍蚝的服务员对豪不太熟识(唔知佢讲咩, 欠缺信心, 只听到这4款来自法国), 我order了4款蚝共10只, 结果来左9只(错1只, 少1只), 如果记性唔好, 见议用纸和笔落单,蚝一上碟亦无介绍应该又边度食起, 另一位服务员放低都听唔清楚佢讲咩就走左, 至少应该介绍一下专业d讲一讲由淡至重味食起;蚝完全唔得, 正值10月, 蚝肉应该是肥美才对(d蚝好瘦很细只, 同类蚝种的small size), 蚝本身是新鲜的, 但完全没有海水味, 估计是开蚝后用水冲洗过, 只有技术唔好的开蚝师父怕留有碎壳才这样做, 酱汁亦沟得一般, 今次食完蚝完全没有满足的感觉, Ark Shell ($48) 不过不失没有惊喜, 食完头盘见势色唔对, 只叫左2个热食;蠬虾汤($78), 首先用鼻嗅一嗅, 一个好的蠬虾汤应该系嗅到很浓郁的虾壳味, 但没有,
和GF 三周年记念日, 所以特意揾一间未食过的餐厅食蚝,

蠬虾汤($78), 首先用鼻嗅一嗅, 一个好的蠬虾汤应该系嗅到很浓郁的虾壳味, 但没有, 似普遍虾汤, 好似之前麦当当出过的蠬虾汤的口味, 这个汤只值38元,

南瓜汁带子意大利饭($148), 意大利饭应该是偏硬而有咬感, 但这个饭偏较, 没有南瓜汁味很淡, 饭入面有几条很长的青菜很怪, 带子有雪味(带子太细粒还要碎的), 其实可以好简单做返d南瓜肉系饭入面(d菜唔好要), 轻煎2件带子(大粒), 这个饭只值68元,

食到呢到女友已经叫走人, 我话唔争在食埋个Desserts影张相就走去第二度食过, 我request写字, 问服务员拎张纸仔写 ”Happy 3rd Anniversary”,

结果黎到个心太软($65) 系没有写字的, 服务员即刻帮我更换, 更换后放低个旦糕就转身即刻走去第二度(人影都唔见左), 醒目d都会问你需唔需要影张相, 细心d都会帮你加支蜡烛(全部都没有), 要你个时就唔见人, 唔想你系度果时就成个人企系度望住你食野倾计, 女友话算啦唔影!

个旦糕已经不热, 没有流心, 一切就偏, 太散唔好食, 个云呢嗱味雪糕系溶的(用返之前个雪糕球), 呢个雪糕本身亦唔好食, 这个只值30元

仲有我地座系VIP房门口对出张台(VIP房间是关门), 间房客人走左, 佢即刻打开大门清洁, d臭烟味即刻吹向我们, 食哂!

总结: 从未试过这样差的蚝吧, 这样的环境, 食物质数和服务态度, 完全唔值; 这个价钱可以有好多有水准的选择!
黑板
酱汁
心太软
蚝 1
蚝 2
Ark Shell
南瓜汁带子意大利饭
蠬虾汤
题外话/补充资料: 其实平时食开有几间蚝餐厅已经好好食, 一心谂住试新野, 点知中计! 如果环境好, 服务好, 食物好, 再贵d都无所谓, 最衰就系又贵又唔好食!
2012-09-06
庆祝纪念