2018-06-02
今日又系屋企附近揾食,住大埔好处就系多好嘢食,餐厅多到试唔完。成日经过都未食呢一间深仔记,网上评价话佢系香港十大云吞面之一,一于同女朋友一齐试吓佢得唔得。女朋友要左南乳猪手捞粗,有成四大件咁多,佢话真系肉质好Q,每一啖都充满骨胶原。而且猪手既油流落面上边,变成极香口嘅邪恶猪油捞面,怕肥嘅女友都食晒。我就叫咗肥鹅肠云吞面,因为鹅肠面其他铺头少见,但佢出名系云吞,所以一于就双并。先饮啖汤系大地鱼汤底,虽然都有少少味精,但做大地鱼汤底既面店已经买少见少。鹅肠系新鲜货,仲有最好食嘅肥膏!同啲姜丝一齐食,甘香得来又唔膻,超正!云吞虽然唔系大埔最大粒,但真系好出色,多虾少肉皮又薄!一个字,爽!净鲍汁鸡脚,有成十几只好夸张,抵食!而且鸡脚炆得好淋又入味,女朋友话佢完全食得唔麻烦因为骨肉容易分离!炸鲮鱼球,鱼肉弹牙,蚬介酱提鲜!下次再嚟试吓牛腩先!
我就叫咗肥鹅肠云吞面,因为鹅肠面其他铺头少见,但佢出名系云吞,所以一于就双并。先饮啖汤系大地鱼汤底,虽然都有少少味精,但做大地鱼汤底既面店已经买少见少。 鹅肠系新鲜货,仲有最好食嘅肥膏!同啲姜丝一齐食,甘香得来又唔膻,超正! 云吞虽然唔系大埔最大粒,但真系好出色,多虾少肉皮又薄!一个字,爽!
炸鲮鱼球,鱼肉弹牙,蚬介酱提鲜!
下次再嚟试吓牛腩先!