2021-08-26
今次由屋企人订的生日饭, 拣选了 Sheraton Hotel 4/F 既扒房, 比预订时间 20:00 早左 15分钟到, 本来想订早少少, 但一早就已经 full 哂, 之后被安排到旁边的酒吧等候, 因为时间不多所以都无 order 饮野, 但坐酒吧等候时就要忍耐一下酒吧既客人 D 嘈吵声, 最后等到 20:10 先可以入座入座后就先介绍一下 Birthday Menu, 之后就攞左 menu 上面 main course 既牛扒 sample 同我地仲一介绍, 讨论左, 阵之后就拣左个 for 2 persons 既 Ocean Platters, 加一个 onion soup, main course 就拣左 24 oz 既 Porter House Steak 来 share, 配一客薯条, 仲有加多个 Chicken Christopher, 再另外加左 2杯 drinks Order 完一阵就来左个好大既面包以及 home made butter, 暖暖的面包皮少少脆, 入面好香好软熟, 加埋牛油既淡淡香味, 面包好快就食完 ! 中间有个小插曲就系有 staff 用
Order 完一阵就来左个好大既面包以及 home made butter, 暖暖的面包皮少少脆, 入面好香好软熟, 加埋牛油既淡淡香味, 面包好快就食完 ! 中间有个小插曲就系有 staff 用餐厅既手机帮我地影一张生日照, 出来既效果都几好 ! 等狙阵 Ocean Platter 就上枱, 份量都唔细, 有大只又新鲜既生蚝, 阿拉斯加蟹脚, 龙虾肉, 好爽脆既大虾同埋蟹肉 ! 食完海鲜, 收好哂野就再上 24 oz Porter House Steak 同埋 Chicken Christopher ! 原 Porter House Steak 好似 T-bone steak 咁, 但两边系唔同既部份, 所以食入口系两种唔同既感觉, 一边系有一种入口比较易融化既感觉, 而另一边系需要少少咀嚼, 但两者系烹调上都能够锁到肉汁 ! 而 Chicken Christopher 就有点像炸鸡, 皮好香好脆, 而入面肉质起初感觉好似有少少 [鞋], 但再食真 D 系好够味道, 再加埋伴碟既 source, 真系会食到停唔到口 !
清左枱面就上一客餐厅预设既生日梳乎理, 虽然唔系好大个, 但分 3份少少地, 其实都几好 !
题外话/补充资料:
预订时候讲明系庆祝生日, 佢地会整一份印名 Birthday Menu, 另外即场影果一张相, 佢地会用一个餐厅纸相架整好, 同埋有哂全餐厅 staff 既签名祝福, 好细心好 sweet