2021-07-13
十年没有写食评!为了这一碗无味精车仔面,懒惰的我来认真写一次,也是我第一次用手机来写食评,真的不懂怎样操作😵其实真系唔系好想写呢篇食评,我除咗钟意食呢碗车仔面,我都钟意堂食,因为呢间嘢位置偏僻,真系无人会特登行过嚟食啰😂我就系钟意呢度无人,经常我一个人包场,坐系度打吓机都数知几爽,好过坐cafe。唔好讲咁多废话,有相为证据,真系一星期食咗三次!🤣 堂食,外卖,堂食。先评汤低,清,真系清,如果食开其他车仔面,会觉得无味,所以我建议真系唔好叫清汤啦!有车仔汁(微辣),麻辣汁(够麻小辣),咖哩汁(够浓味)。至于点解师父要咁非主流做无味精车仔面?我谂佢系想突出每样配𩠌嘅味道。老实讲,岀面嘅车仔面,无论你加几多𩠌,好多都只有一种味。冬菇,第一次嚟食已经系惊为天人,虽然睇落好似细细粒,但其实系好厚肉嘅日本花菇😂痴线,食车仔面有日本花菇!第一次嚟同枱姊妹话,哗!好厚肉呀!!花菇有菇味,完全唔会俾调味或个汤底遮咗佢本身嘅味。10分猪大肠,睇相都睇到佢唔系岀面卤到好深色𠮶种,但你唔洗担心佢无味。我最欣赏佢煮到啲大肠仍然好有弹性,有咬口👍🏻 唔会好似有啲舖头煮到淋擗擗 ,一块嘢净返块肠皮!好实在,好满足!
猪皮,够入味,爽口不会太硬👍🏻但岀面𠮶啲多数都系劲淋。
咖哩鱼旦,够香,辣度适中,入晒味,加上呢种鱼旦本身有少少陈皮味,好夹。
萝卜,略嫌淋咗少少,有啲散,但不影响食味,无渣,清汤煮够清甜。
牛丸,真系鲜牛丸,食得岀唔系交货,因为佢真系有啲淡,食得岀鲜牛肉味,无太多调味料。岀面鲜牛丸打边炉八粒都要成旧水一碟啦,呢度加多个𩠌都系十蚊有两大粒,五蚊一粒咋!你叫外卖加十分牛丸攞返屋企打边炉都抵😂
卤水鸡翼(屋企人叫咗),大大只嘅鸡翼,无试过,不知道味道。
牛腩,大大块肉,其实都几满足。老实说,我自己唔系太钟意个味,同有啲干。但我朋友话好好食。
面,无乜comment,食车仔面我都系为咗啲𩠌。但都系𠮶句,如果拣清汤,一定会嫌个面淡。
总结,师父想做到嘅效果做到了,汤底,面,𩠌,各种味道都可以食到,唔会得一种味,整体系好味而满足。我食五个𩠌加支忌廉都系68蚊落楼,料靓嘅车仔面,值回票价👍🏻