2012-11-12
好多年無去葵芳, 今日特別去一次……….變咗好多. 多咗好多食店…..看到一間上海婆婆…….就選呢間啦. 款式都好多, 我地叫咗以下食品醉雞 - 雞好滑,酒味好濃, 我就覺得太濃,有D苦, 但友人就覺得OK韭黃鱔糊 - 鱔糊好多,唔會太油(因一般舊式上海店會有好多油係面的), 汁好濃,帶一點甜味,不錯五香燻魚-第一件好好味,帶甜,魚有D香脆, 再食多件,就覺得太甜. 而且D骨好細,但係又會唔脆到連d骨都食得,所以食時要小心. 蟹粉小籠包 - 有蟹肉,但係唔多見蟹膏,好失望. 一d香濃鮮味都無. 之前係旺角朗豪芳,價錢差唔多,但係人地有蟹肉又有蟹糕的. 食落好鮮味. 唔平呀,成$64得4粒, 普通係$28/4粒, 乾蔥牛肉撈麵- 麵好爽,但係d牛肉就麻麻地, 好多鬆肉粉. 又無牛味. D蔥又少,多d蔥會好d. 但係d汁就好濃好好味.唔駛要餸都得炸菜肉絲湯麵- 係雞湯底, 好香濃, 麵好爽, 也是一樣, d炸菜好少,d肉都係普通酸辣湯 - 醱辣味ok,
酸辣湯 - 醱辣味ok,