2023-10-28 1749 浏览
之前食过尖沙嘴分店,觉得鸡煲同鸭煲都非常正,味够香浓、料又足。朋友话沙田都有,仲有猪手煲食,佢劲钟意食猪手,咁无得走,一定要陪佢食啦。可喜系水准同尖沙嘴店一样,食材足料,唔同嘅煲有唔同嘅调味,唔会材料转,底味唔转,有诚意。除左惹味鸡煲、黑椒猪手煲、火焰牛尾煲之外,仲有火锅,无论边一款都系放题任食。建议喜欢烚吓烚吓嘅,都系用火锅汤底去打边炉;坊间有唔少鸡煲火锅,但个人觉得呢度嘅鸡煲都系就咁食鸡最正,反正有多款唔同汤底,火锅之余当饮汤都劲正。黑椒猪手煲黑椒劲惹味,猪手炆得够晒腍,入口爽弹,食多几件,感觉口腔黏黏的,满口骨胶原,劲正。惹味鸡煲煲如其名,呢煲好浓味,鸡件入晒味,侍应炒好后,记得快食,咁就食到嫩滑又惹味嘅鸡肉。火锅汤底拣左胡椒猪肚鸡㶽,汤料唔多,可以自己嗌多d火锅料食;味道较清,当汤饮都唔会抢喉,不过如果胡椒味再重手d就更正。火锅料都有好多选择,牛、猪、鸡、海鲜之外,仲有坊间少有嘅鸭(烟鸭胸、油鸭脾)、猪膶。太多嘢想食,而料又唔差,可惜两个人得两个胃。个人口味推介火锅料:安格斯牛板踺:有咬口,肉味较浓。炸鸡脚: 肉质劲弹牙,而且皮层炸得松松的,沾上汤底,劲入味。脆鲩鱼腩:坚系脆腩
黑椒猪手煲
香浓黑椒猪手煲

惹味鸡煲
二锅头惹味鸡煲

个人口味推介火锅料:
安格斯牛板踺:有咬口,肉味较浓。
安格斯牛板踺

脆鲩鱼腩:坚系脆腩,烟韧弹牙,肉质结实。
韩国年糕:一定要摊冻才食,倍感烟韧。
鲜准山:甜味又健康。
总结系好抵食,又好味。可能有d酒楼嘅任食火锅会稍平,但呢度包埋任食鸡煲、猪手煲、同牛尾煲,相信就未必系酒楼价钱可以做到。仲要呢度连下午都有任食火锅放题,想再平少少,可以拣90分钟,火锅料一样,食快d就够晒著数。