2016-01-11
第一次光顾为于佐敦既「马华餐厅」,有外国朋友黎香港玩,顺便探下我,咁我就梗系带佢去食下D亚洲野啦,见到呢间餐厅有英文餐牌,就打算带佢黎试下。坐低之后,见到餐牌有中英对照,除左一版,几乎系全英文既,心谂,呢版一定只系俾外国人睇,咁应该香港人系唔啱食既,但系既然朋友想试,就试下啦,最后叫左个海南鸡饭同埋马来特制大餐。海南鸡饭: 望落似系正正常常,有汤有鸡有油饭,鸡肉嫩有鸡味,但系油饭唔够油香味,亦都比较硬身,汤入味得黎唔会觉得好咸,外国朋友就梗系觉得好味好特别,但我就觉得好一般。马来特制大餐: 呢个马来特制大餐先系经典,有酸辣汤配餐包,沙爹猪肉串,参巴酱炒虾,咖喱鸡饭配蛋,仲配埋咖啡或茶。对于外国人黎讲,呢个组合就真系好正常,但系对于香港人黎讲,就梗系唔系啦。酸辣汤配餐包,真系有点儿不伦不类,不过,个汤酸酸地辣辣地,都几开胃,不过我就嫌佢味道过浓,可能真系适合外国人多D。沙爹猪肉串味道尚可,可惜有点儿overcooked,不过沙爹酱都几好味,我地已经系食物黎到时即食,都觉得佢唔够热,咁究竟整完几耐先拎俾我地食呢? 参巴酱炒虾真系完全唔OK,有少少似外国人整既sweet n sour,味道不
相信呢间餐厅会系我第一次黎,亦都系最后一次。