2023-05-09
好难得食车仔面既老板同老板娘都好nice😌 唔会好似有啲咁会大大声咁喝人,会好用心咁介绍佢地特色既野,亦会闲话家常,感觉几warm🤩 野食方面每一个细节都好用心,每一个步骤都唔马夫,宁愿用多啲时间同功夫都要确保食客感受到原味道👍🏻 味道亦都够晒鲜味同有口感,系好用心既小店🥰(5 😍 系满分,🤩系半分)豪华九宝大杂面🍜 - $49 (好味指数:😍😍😍😍🤩)个面🍜真系超豪华🤩 包括有牛腩🐮、特级濑尿牛筋丸🐮🍡、瑞士汁鸡翼🐥🪽、有鱿鱼既鱿鱼丸🦑🍡、猪红、猪皮🐷、萝卜、红肠同生菜🥬,另外个底小编拣左菜底🥬所以就再多一份生菜🥬~牛腩🐮:煮得够耐够晒入味,肥瘦适中,肉质软嫩多汁,柱侯汁入面既香料同南乳都够,所以几惹味~佢 瑞士汁鸡翼🐥🪽:就算煮熟同放耐左都依然胀卜卜咁👍🏻 而瑞士汁系一种以生抽、老抽、姜、葱同冰糖🧊等香料调配而成既甜味卤水,感觉甘甜惹味,鸡皮🐥有油香,里面肉质嫩滑~有鱿鱼既鱿鱼丸🦑🍡:清新爽滑,鲜甜弹牙,入口已经感受到浓郁既鱿鱼味🦑,仲有唔少鱿鱼粒🦑,会比较有咬口,同埋都几juicy,鲜香十足~猪红🐷:系深红色既,仲有不规则既小孔,入口唔会好易散开,口感爽中带滑,再加少少Q弹,会有
(5 😍 系满分,🤩系半分)
豪华九宝大杂面🍜 - $49 (好味指数:😍😍😍😍🤩)
佢
猪红🐷:系深红色既,仲有不规则既小孔,入口唔会好易散开,口感爽中带滑,再加少少Q弹,会有少少黏牙,又唔会有腥味,证明系真猪红🐷
猪皮🐷:去毛去得好干净,入口爽滑,本身腌得够味,兼索晒鸡汤🐥🥣既鲜味,味道几清甜
萝卜:煮到够晒腍,唔会有渣,味道清甜,亦都索到晒汤🥣既味道
红肠:肥瘦适中,有烟熏香味,唔会太咸,口感都几爽口~
生菜🥬:够晒新鲜,唔会生锈,味道清新爽脆,配埋个鸡汤🐥🥣就更加鲜味
酸斋 - $9 (好味指数:😍😍😍😍🤩)
酸斋系用软筋制成既,首先将高筋面粉同清水混和搓匀成为面团,发酵之后再加入清水搓洗面团洗去淀粉质,直至洗出来既水唔系乳白色,剩下韧软同湿润既米白色麸质就系软筋,之后切成小块去炸,配埋米醋同茄汁🥫调制既酱汁,食落口感比较有嚼劲同弹牙,味道酸酸甜甜,超级醒胃,夏天☀️咁闷热食就更加正🤤
翼尖 🪽 - $9 (好味指数:😍😍😍😍)
翼尖🪽就啱晒中意啃骨🦴既人😂 ,但呢道既翼尖🪽又唔会「 骨巉巉 」,轻轻力一啜就可以将皮肉分离,口感滑溜~ 今次既系卤水既,都几惹味~
猪大肠 🐷 - $12 (好味指数:😍😍😍😍)
小编一向对于内脏都系麻麻地,不过见猪大肠🐷几出名就试下,食落口感烟韧有咬口,另外有一层脂肪,所以食落有油香,口感顺滑,感觉唔错~ 亦都洗得好干净,所以唔觉得有咩臭味~ 颜色亦都够深,索晒卤水既惹味同香味~
猪手 🐷 - $12 (好味指数:😍😍😍😍)
个猪手🐷煮得够耐,味道略甜,煮到入味软腍,卤水甘香,一入口就feel到满满既胶质同骨胶原🤤 入口即溶,食落又唔觉好漏~ 如果再多啲肉就更加好~
自制韭菜饺 - $11 (好味指数:😍😍😍😍)
皮薄馅靓,晶莹剔透,表皮唔会厚同埋滑溜,但同时亦唔会烂,而里面既韭菜🥬同肉🐷既比例啱啱好,韭菜有种特殊既清香,咬落已经汁水满溢
一喜秘制菜肉饺 🥬🐷🥟 - $13 (好味指数:😍😍😍😍)
一样皮薄馅靓,晶莹剔透,表皮唔会厚同埋滑溜,但同时亦唔会烂,而里面包既系另一个经典配搭白菜🥬同猪肉🐷,比例一样平均,白菜🥬清爽腍甜,咬落已经几juicy
小食
潮汕紫菜四宝 - $39 (好味指数:😍😍😍😍🤩)
平时车仔面🍜或者港式粉面🍜成日都见到有四宝,但第一次食潮汕既四宝🤩 包括有有鱿鱼既鱿鱼丸🦑🍡、潮汕小米粿、汕尾马駮猪肉丸🐷🍡、濑尿牛丸🐮🍡,配埋秘制黄金鸡汤🐥🥣
有鱿鱼既鱿鱼丸🦑🍡:味道我喺豪华九宝大杂面🍜里面有提过,我就唔重复啦😜 一样咁好食😋
潮汕小米粿:系用左上等番薯粉🍠、精选既五花肉🐷同大地鱼🐟制成既,口感软糯烟韧,充满咸香,一入口已经鲜香四溢,有啲似鱼皮饺🥟既感觉但无咁油腻
汕尾马駮猪肉丸🐷🍡:马駮多肉少骨🦴,脂肪比较多,所以用左马駮整出黎既丸🍡鲜香爽弹,有浓郁既鱼香,肉质滑嫩,有啲似我地既咸鱼🐟但呢个系健康版😂 配埋有油香又香口既猪肉🐷,层次更加丰富
濑尿牛丸🐮🍡:味道我喺豪华九宝大杂面🍜里面有提过,我就唔重复啦😜 一样咁好食😋
秘制黄金鸡汤🐥🥣:黄金鸡汤🐥🥣系当年法租界既产物,同平时传统既中式鸡汤唔一样,唔会加入金华火腿提味同猪脚提升胶质,而系尽量突显鸡肉本身既鲜甜,会比较清爽同无咁油腻,但依然会有少少黏黏地既口感,感觉几特别,亦都突显到其他食材既鲜味~
香辣单骨鸡中翼 🌶️🐥🪽 - $26 (好味指数:😍😍😍😍🤩)
因为小编唔系好食得辣🌶️,所以厨师🧑🍳帮我调左做微辣🌶️,炸到金黄香脆,里面肉质嫩滑juicy,够晒惹味,估唔到变左单骨🦴都依然咁饱满,啖啖肉咁几正🤤
呢个真系要大赞👍🏻 老板随机炸左啲豆皮比食客试,平时多数都系食炸鱼皮🐟,第一次食炸豆皮,有好靓既金黄色,片得好薄同好酥脆,厚度好似厚薯片🥔咁,同埋有清香既豆味,够晒香口,同时觉得健康啲同无咁油腻,小编唔洗5分钟已经成碟清晒😋
咖喱三宝 (鱼蛋、鱿鱼🦑、牛柏叶) - $36 (好味指数:😍😍😍😍)
个咖喱汁🍛够晒香口,辣辣地咁几惹味🌶️ 鱼蛋🍡好似乒乓波🏓️咁圆碌碌,金黄色有光泽,几有弹性同鱼🐟既鲜味,唔会一味靠粉~ 鱿鱼🦑鲜甜嫩滑,口感爽脆弹牙~ 牛柏叶够晒爽口唔会韧,啲折位索晒咖喱汁🍛啲味😍
炸韭菜饺 🥟 - $18 (好味指数:😍😍😍😍)
原本已经好到好饱😋 厨师👨🏻🍳好热情咁话炸啲饺🥟比我地做甜品😂 炸左食又系另一种风味,表皮酥脆,里面更加多汁同香口,配埋酸酸甜甜带有少少微辣🌶️既泰式🇹🇭酱,就变左甜品😂 感觉几特别同难忘
热奶茶🧋- $8 (好味指数:😍😍😍😍)
做到真正既奶香🥛茶滑☕️,茶☕️每日都系新鲜冲既,确保够浓郁芳香同唔会有苦涩味,奶🥛既比例都适中,口感顺滑饱满都有几重既奶香🥛
好味指数:😍😍😍😍🤩
推介指数:😍😍😍😍🤩