2024-01-11
新一年多左好多客揾我哋,希望新一年更加好。今日土瓜湾重游旧地,记得对上𠮶次倾完生意就喺附近试咗间卤味店,印象中呢头好多新派食肆。经过北帝街发现两边都开左好多餐厅,但有间舖头吸引到我,除咗门面比较干净外,大大张海报写住$16蚊12粒鱼蛋,仲要每人限购两份,搞到我都心思思想试下,话晒由朝到晏都未食过嘢,而且谂住食多少少当奖励自己~铺面唔太大约有十张枱左右但环境卫生好干净, 墙身贴满晒餐牌内容都系车仔面为主,除咗一般车仔面有嘅𩠌之外,见佢有啲招牌、自家制等潮汕出名嘅肉丸, 虽然坊间好多所谓嘅肉丸,但系大部份都系粉多过肉,入口时一啲肉味都无。正当我犹豫紧食咩好嘅时候,职员都有主动走过嚟介绍潮汕食品,原因系所有丸都系自家厂房制造所以都好好食,仲话好肚饿又想试晒大部份嘅都可以跟住咁嗌,最后我都抵抗唔住跟住嗌,最多攞返屋企再食过。首先车仔面叫咗三个𩠌、而小食嗌咗生炸潮汕三宝、重料咖喱三宝、椒丝腐乳通菜同一支豆浆,我谂晚餐都可以唔驶食。等左阵食品都陆续上枱啦~ 上枱啦~ 见到每样嘢都系惊喜。首先豆浆一放喺我面前都已经会心微笑,成个雪人状见到都开心,其后饮完味道仲相当好,豆味香浓而且甜度适中完全唔
铺面唔太大约有十张枱左右但环境卫生好干净, 墙身贴满晒餐牌内容都系车仔面为主, 除咗一般车仔面有嘅𩠌之外,见佢有啲招牌、自家制等潮汕出名嘅肉丸, 虽然坊间好多所谓嘅肉丸,但系大部份都系粉多过肉,入口时一啲肉味都无。正当我犹豫紧食咩好嘅时候,职员都有主动走过嚟介绍潮汕食品,原因系所有丸都系自家厂房制造所以都好好食,仲话好肚饿又想试晒大部份嘅都可以跟住咁嗌,最后我都抵抗唔住跟住嗌,最多攞返屋企再食过。
首先车仔面叫咗三个𩠌、而小食嗌咗生炸潮汕三宝、重料咖喱三宝、椒丝腐乳通菜同一支豆浆,我谂晚餐都可以唔驶食。等左阵食品都陆续上枱啦~ 上枱啦~ 见到每样嘢都系惊喜。 首先豆浆一放喺我面前都已经会心微笑,成个雪人状见到都开心,
你哋唔好以为我清得晒咁多食物,食到大半个胃已经容不下,食净打包返屋企再慢慢叹,埋单前仲叫咗个黄金鸡汤返去俾我另一半试下。见到外卖盒时真系令我大开眼界,个外卖盒好精致,职员话原来系用机器压制出,而图画系自己设计, 睇得出呢间小店好用心经营,算系见过咁多间其中一间质素同服务都做得好出色嘅餐厅。最后食左咁多嘢埋单大约$200蚊左右,真系好值得性价比极高。
既然咁好食都帮手推介下,呢间餐厅黎紧仲会系尖沙咀重庆站开多间分店,谂真下尖沙咀真系好似无咩好食嘅车仔面,开咗之后一定要再帮衬。