2019-05-05 621 浏览
两星期前食完糖水,经过呢间中式小店,门面比较封闭,只隐约见到有几张枱加一堆证书、奖牌同相,感觉有大师级坐阵吧!格局估系做私房菜或只做熟人生意无意中发现门外餐牌有我想试好耐既「冰镇生炒骨」果刻已预左要揾日要黎踩场今日又无咩plan, 就胆粗粗冲去看有无位啦下午四点几..包场!正常人应好少这钟数食饭既,难得师傅知我专程来试菜就做埋我生意啦边个叫我无订枱兼系母亲节既前一个周六丫好多菜名都超特别, 中菜系由个名开始就已包装得好好,当然好文艺既名都会配埋材料清单方便理解啦「冰镇生炒骨」-哗好靓呀我唔系净系食个样既, 生炒骨要食冰镇系因喜欢冰脆既口感,夏天食好似零食咁,而脆皮内就系软软的生炒骨, 这个菜要等一等,俾时间个汁去变脆,佢做得好好既地方系外面炒皮好薄,整粒排骨系由冰汁脆皮包住今日好好彩,因师傅预多左少量人地做节既菜式,平时要够一围枱先可点既,我今日有幸可以试埋覇龙伴舞九天-鲜墨鱼片卷虾球肉、火腿丝、日本萝卜伴特制沙律酱好肥美,墨鱼加虾谂唔到咁夹! 虾肉新鲜爽口, 整个虾卷很丰富, 咬落去个肉汁系特别惹味沙律酱超醒胃点埋沙律菜刚刚好「古楼春如梦」-五花腩片包带子、虾粒、瑶柱、拆骨鸡中翼我本
无意中发现门外餐牌有我想试好耐既「冰镇生炒骨」
果刻已预左要揾日要黎踩场
今日又无咩plan, 就胆粗粗冲去看有无位啦
下午四点几..
边个叫我无订枱兼系母亲节既前一个周六丫

「冰镇生炒骨」-哗
好靓呀

沙律酱超醒胃
点埋沙律菜刚刚好

「古楼春如梦」-五花腩片包带子、虾粒、瑶柱、拆骨鸡中翼
我本身唔食五花腩架,经店员介绍话唔肥我就试下啦

烧过既五花腩坚唔肥㖞,成块似骨胶原咁做左鸡扎皮呀,烟un 口感几得意,里面既用料丰富,一齐咬下真的要慢慢细嚼才不致浪费

今餐明显系高级中菜啦, 菜单除左这些手工菜,也有些中价特色小菜,下次揾埋识食既吃货一齐再叹过

2019-05-04
  • 冰镇生炒骨