同朋友去始创中心买完嘢,就喺附近觅食。行经宫叶 パフェ,见到有好多款芭菲,装修亦好有日本风格。细个睇卡通啲主角都好恨食芭菲,所以我哋对芭菲都有种情意结。难得揾到间价格相宜嘅日系甜品店,一于试试!因为心太软焗制需时,所以先上日本紫薯雪糕芭菲~好大杯芭菲!完全系我梦想中嘅样T^T底层由火龙果、蜜瓜、脆脆米同抹茶冻层层堆叠而成。$48好多时只系买到球雪糕,呢杯芭菲咁多料感觉真系好抵。Top view可以见到配料相当丰富。紫薯蓉薯味浓陏,比较甜,但配埋水果就啱啱好。三色小丸子为芭菲添上日本风情。估唔到又几黏韧软糯。虽然三只颜色都系纯糯米味,但口感一流~仲有士多啤梨啫喱,酸酸甜甜,中和咗紫薯蓉嘅甜。原来雪糕并唔系紫薯味,有少少失望。不过佢嘅朱古力雪糕唔稀,仲混入咗唔少朱古力碎,而且一味紫薯都有啲漏嘅...咁就放过你啦XD始终唔系时令,蜜瓜唔够甜。抹茶冻都稀咗啲。抹茶心太软驾到~上次食咗人生第一次新鲜心太软之后就一试难忘,今次一于食抹茶味!卖相极之吸引。抹茶雪糕盛于薄荷绿macaroon之上,中间用cream同士多啤梨砌成玫瑰,睇得又食得嘅摆碟系最值得赞嘅~心太软比想像中大件,拳头咁大,呢个价位好

因为心太软焗制需时,所以先上日本紫薯雪糕芭菲~
日本紫薯雪糕芭菲
好大杯芭菲!完全系我梦想中嘅样T^T

Top view可以见到配料相当丰富。

紫薯蓉薯味浓陏,比较甜,但配埋水果就啱啱好。
三色小丸子

三色小丸子为芭菲添上日本风情。

估唔到又几黏韧软糯。虽然三只颜色都系纯糯米味,但口感一流~

仲有士多啤梨啫喱,酸酸甜甜,中和咗紫薯蓉嘅甜。

始终唔系时令,蜜瓜唔够甜。抹茶冻都稀咗啲。

卖相极之吸引。
宇治绿茶心太软

心太软比想像中大件,拳头咁大,呢个价位好合理。抹茶蛋糕外层烘成啡色,边位又透翻绿色~望到都开心~
宇治绿茶心太软

外皮都系脆脆地,一切就开~

抹茶浆颜色唔假,伴随茶香倾巢而出。

因为比较大件,蛋糕皮都比较厚,好在做得湿润味浓。不过唔同人分就会有点漏,毕竟全是抹茶味。

颜色好浓~

估唔到唔系喺雪糕专门店都食到咁实嘅雪糕,含水量唔高呀~味道冇心太软咁浓,比较清香。

本身以为只系加色素,估唔到会有阵抹茶淡香!比坊间唔少过甜嘅macaroon出色。

同场唔少中学生,配料少啲嘅雪糕三十蚊左右就有~

甜品款式丰富,但亦有售拉面、咖喱饭...都几适合情侣,可以满足晒男女嘅口味~
2017-12-20
日本紫薯雪糕芭菲