2020-09-24 1900 浏览
难得相约朋友到黄大仙,搜寻OpenRice search餐厅因为朋友钟意食中式嘅所以就拣咗呢一间见到食评有二百几个like咁抱住一个揾到好嘢食嘅地方嘅心态去,由地铁站行上去大概10分钟左右到步,一身汗水一到步入到餐厅即时点餐,招牌嘅担担面第一啖落口好干啲面好冇咬口,就好似橡筋咁但系系咬得断嘅橡筋啰咁呢碗面系分量十足嘅但系因为啲面多啲汤少,食嘅时候最好将啲面压落啲汤度浸一浸如果唔系面𠮶啲面冇浸过汤都几难食一定要点下啲汤先好啲,以担担面嘅质素来讲呢个系属于中下,另外有一个鸡肉丝粉皮,个味道简直系恶劣因为完全冇味道鸡冇鸡味啲汁又系冇味粉皮唔使讲啦不嬲都冇味㗎啦咁总之成碟野都系冇味道!!有一种伏都唔伏嘅地步⋯⋯价钱应该系$68左右,个人建议真系自己加豉油加辣椒酱会有返啲味道,另外点了一碟锅贴及素菜包,由于先食头两个唔好食嘅之后嚟两碟都已经带着无惊喜嘅心情下咬一口锅贴,反之有些惊喜锅贴啲皮煎得好脆卜卜好香,肉汁同馅料都好食,令到心情回复返安慰嘅感觉⋯⋯正想reorder多一份跟住接着嚟一个素菜包我同朋友试吓一口大家又回复返一个冇心情想再食嘅地步⋯⋯素菜包里面嘅馅比较少包好大好似食紧一个好干嘅馒头!完全同一个食评有200几个like分别出系一个超级伏嘅餐厅,最后唯有放弃去第二间餐厅再食。