2024-01-16 296 浏览
行过一大轮,终于揾到间食店可以攞个铁板烧嚟叹,带我嚟嘅友人话呢度嘅铁板烧正到无朋友㗎!一入到去,店内装潢简洁得嚟又唔失日本味,好有代入感。先讲下𠮶道京都野菜,茄子唔似平时咁淋,反而有股清新咸香嘅口感,真系食到瞓身。平时啲莲藕醋味有啲盖味,咬落去酸溜溜嘅,但配上油甘鱼就够晒惹味🍣。跟住上嚟𠮶碟饺子真系又靓又正,煎得啱啱好,蕃茄同火腿香甜得滞,酸酸辣辣嘅辣椒油画龙点睛,汤头轻轻提鲜🥟。讲到虾夷鲍,佢啲卖相可能唔够吸引,但食落鲜美得黎啱啱嘅口感,鲍鱼肝酱配牛油味,好多层次,食完啲茄子青葱又清新返。龙虾小小只但系肉质弹牙,西兰花咬落又得意,加埋𠮶汤真系赏心悦目🦞。最后个和牛,师傅煎得medium rare啱晒口味,配埋点点蒜片同海盐,简直正到爆灯!食得太饱,都仲想夹埋啲清新嘅日本西瓜🍉。整体黎讲,呢份食评写得我都想再扑一转,食货嘅你仲唔快啲约埋啲铁粉一齐嚟开铁啊?