2015-07-21
今日约埋一大班好耐冇见朋友仔,相约去三胜食海鲜!因为家住将军澳,平时去西贡食海鲜就多,三胜系屯门咁远都系第一次咋,一大堆朋友仔陆续嚟齐,去到三胜,其实好似西贡咁,一间间门面有好多海产选购嘅海鲜食店,我地睇下望下,一大班人就是旦去左一间,女士们就入去坐底左,一班男士就同店员选购海鲜!我系呢个时间,当然同一众女士们一样,坐底吹水等食饭啦,哈哈哈!不久,食物一大碟一大碟就陆续送上,由于食物吾系我点,嗌左几多我都吾知啦,只系识得食,大一枱,全部海鲜嚟,正丫!有饱鱼,蟹,鱼,虾,带子,蚝,鸡,鸭,菜等等了,多到吾记得了!总知食到饱死!先讲下海鲜!最正系蟹,劲多膏,全只都系膏,而且一食就知新鲜,因为肉质爽口强牙,鲜甜多肉,而家讲返都流口水,真系好正!其次大虾,都好新鲜,好大条,虾肉好弹牙,外面炸过?加少少辣椒,劲惹味,又一必嗌之选!另外带子都嗌左好多,听讲好似话价钱平过街市好多,但煮得熟左少少,可能一碟太大碟咁蒸,怕吾熟?少少老左d,但都系好味嘅!咁又系,海产都系熟少少食安心d,仲有炸蚝!差d吾记得讲!!好好食!!粉吾算多!但热辣辣即嗌即炸,而且用左大大只蚝嚟炸,一口落口,好热,外面脆卜卜嘅入面d
不久,食物一大碟一大碟就陆续送上,由于食物吾系我点,嗌左几多我都吾知啦,只系识得食,大一枱,全部海鲜嚟,正丫!有饱鱼,蟹,鱼,虾,带子,蚝,鸡,鸭,菜等等了,多到吾记得了!总知食到饱死! 先讲下海鲜!最正系蟹,劲多膏,全只都系膏,而且一食就知新鲜,因为肉质爽口强牙,鲜甜多肉,而家讲返都流口水,真系好正!其次大虾,都好新鲜,好大条,虾肉好弹牙,外面炸过?加少少辣椒,劲惹味,又一必嗌之选!另外带子都嗌左好多,听讲好似话价钱平过街市好多,但煮得熟左少少,可能一碟太大碟咁蒸,怕吾熟?少少老左d,但都系好味嘅!咁又系,海产都系熟少少食安心d,仲有炸蚝!差d吾记得讲!!好好食!!粉吾算多!但热辣辣即嗌即炸,而且用左大大只蚝嚟炸,一口落口,好热,外面脆卜卜嘅入面d蚝汁就必出嚟!!又系一讲起流口水!好正,好好食!!另外饱鱼就不过不失啦!
其实除左海鲜,都有其实野食,鸡,鸭,小菜,煲仔菜个d都有得食,我地都有嗌几碟菜,鸡丫,鸭丫等,都同一般酒楼食嘅差吾多,不过不失!只系食下肉食下海鲜咁先嗌d其他!但嚟三胜一定要嗌蟹!呢个真系必食之选!大力推介!!正正!