2022-07-11
呢排生意好番D老板万岁请食饭,话带我地去火锅撚食~我未食过呢间,本身只系觉得个店名好得意~原来呢间店有几间分店,今次佢就带我地黎到中环分店。一入到去觉得环境好特别~有D古色古香既感觉~我地叫左妈妈滋补老火汤锅,老板话个汤底真系好正,要试下就咁饮汤先~一试之下真系不得了,好鲜好甜!仲有大大旧猴头菇,入面D鸡肉仲要又滑又嫩~搞到我系咁食D汤渣~即炸三秒响铃卷、香蒜粒炸鱼皮一黎试下D香口野~即炸三秒响铃卷同香蒜粒炸鱼皮都系热辣辣脆卜卜上台,就算唔浸汤食都劲好食! 炸鱼皮咸香适中,食到停唔到口!法式龙虾汤爆浆牛丸、蛋牛包心墨鱼丸丸类叫左D好特别既丸~两款都第一次食,一上台见到有提示牌写住小心爆浆~但一咬落去都系唔小心爆哂浆~好过瘾! 龙虾汤爆浆牛丸咬开一半真系食到龙虾汤既味,配埋牛丸味道劲得意! 蛋牛包心墨鱼丸系墨丸入面包住炒过既蛋同碎牛,估唔到可以咁样配撘!鲜甜桂花蚌、香菇贝鲍鲜滑、手打靓虾滑呢度既海鲜类同样新鲜,桂花蚌爽口鲜甜,香菇贝鲍鲜滑同虾滑一齐上,前者食到粒粒贝鲍鲜味,后者有弹牙既虾肉,食多左都唔觉得腻!极品安格斯肥牛极品安格斯肥牛系一定要叫的~不单因为佢卖相讨好,佢既味道都系超鲜又
即炸三秒响铃卷、香蒜粒炸鱼皮
法式龙虾汤爆浆牛丸、蛋牛包心墨鱼丸
鲜甜桂花蚌、香菇贝鲍鲜滑、手打靓虾滑
极品安格斯肥牛
极品安格斯肥牛系一定要叫的~不单因为佢卖相讨好,佢既味道都系超鲜又重牛味既!唔会肥到食油咁,又唔会太韧!真心推介!!
腐竹鸡蛋糖水
最后仲有腐竹鸡蛋糖水送,劲特别用古代酒樽黎装~又好睇好又味!而且佢并唔系单单糖水咁简单,而系做成冰沙咁!而家天气咁热,食完咁多野之后食呢个沙冰真系超夹!