2021-08-19
有朋友最近搬左去联和墟,不过佢仲未执好屋企,所以我地就落左楼下食入伙饭,点知就俾我地发现左呢间宝藏小店,呢度环境都几阔落,而且装潢都几chill。泰式冬阴功烤鱼我地嗌左冬阴功味烤鱼,条鱼好大条,而且又有鱼食又有汤饮,我同朋友2个人净喺食鱼已经饱晒,啱啱上枱嘅时候条鱼煎到酥脆,冬阴功汤滚左之后我舀左碗汤黎饮,呢个汤底微辣,唔食得辣嘅朋友都食得津津有味。啱啱滚嘅时候食条鱼仲喺外脆内软嘅,已经觉得好正,点知之后越煮越入味,更加好食,鱼肉嫩滑爽口,鱼皮吸埋汤汁之后更加喺一绝。烧牛舌 蒜烧茄子我地非常满意佢地嘅烤鱼,虽然我地食完鱼已经好饱,但喺我地就想试埋佢地嘅串烧系咪都一样咁好味,我地拣左牛舌串烧同埋茄子,结果劲有惊喜。牛舌好juicy好香,牛味劲重,我地完全唔舍得点酱,因为原味已经好正。茄子都好香甜,蒜香味啱啱好,唔会有苦味,整体水准唔错。冻柠檬泰姜蜜呢个姜味劲重,姜嘅辣味分分钟仲辣过个冬阴功烤鱼,如果喺姜嘅爱好者应该会好中意,配埋柠檬嘅酸,成个野饮都几fresh下。
泰式冬阴功烤鱼
烧牛舌 蒜烧茄子