2021-03-21 1026 浏览
今日落开佐敦知道有间买糕点嘅铺头,专登去揾下试试看,深水埗果间就试过,但觉得佢太甜,唔系我杯茶啰!哗!咁长龙嘅!条龙过左5个铺位,点解排左成15分钟都无郁过嘅🤦🏼‍♀️最后排左45分钟,到我啦!但见到个橱窗都已经无咩货,唯有见咩就买咩啦!不过自己最想食嘅系芝麻类产品,其他都只系想试试。(或者见到名,见唔到货都可以问下佢,因为仲有可能会继续出嫁)轮到我,我都买左4件芝麻糕,红豆糕,桂花糕同马蹄糕,白糖糕和黄糖糕都各一件,当然要加多一条芝麻卷啦!橱窗入面其实都系见唔到有芝麻卷嫁。但原来佢陆陆续续造紧出嚟,店员话应该再等10分钟,心谂都已经排左咁耐啦,无理由到宜家至放弃,等啦.....买埋佢先试白糖糕同黄糖糕(食左少少至记得影相)白糖糕比较软熟,没有酸味,而黄糖糕口感记实少少,但两样都好好味㖞!再试芝麻糕同芝麻卷,芝麻糕味超浓郁芝麻卷食佢个口感,两样都唔会太甜而另外果三款糕,我老板最爱红豆,口感好实左,满满嘅红豆我就比较钟意马蹄糕,爽爽嘅马蹄最普通就是桂花糕,只有微微嘅桂花味,比较清淡。但这店嘅所有甜品都唔会好甜,好好味全盒一晚清晒太夸张喇!

再试芝麻糕同芝麻卷,芝麻糕味超浓郁
芝麻卷食佢个口感,两样都唔会太甜

而另外果三款糕,我老板最爱红豆,口感好实左,满满嘅红豆

我就比较钟意马蹄糕,爽爽嘅马蹄

最普通就是桂花糕,只有微微嘅桂花味,比较清淡。
但这店嘅所有甜品都唔会好甜,好好味
全盒一晚清晒
太夸张喇!