2024-08-02
Krua Walaiphan价钱💲: $64/ $195/ $172/ $188/ $190好味程度😋: 4.7/5服务🍴: 4/5环境🗾: 3.7/5性价比🥢: 4.3/5回头率😚: 4.5/5!!-系西营盘的呢间泰国菜我食的时候仲系旧舖,原来而家已经搬左大舖了。佢地好似平时唔系好多人讲,但偶尔都会见到d人大赞。食完之后觉得超级好食,同行朋友已经再访了。佢地有weekday dinner set,包starter/ main 同 dessert。价钱按main去set,好合理。 如果未食过呢间,一定要bookmark!-✅Tong yum soup. 跟餐的冬阴功汤,一d都唔hea。酸酸辣辣,两个味道好balance😬入面有好多香茅柠檬叶等香料,味道好足。同埋更会有虾同大量的菇!-✅Thai roti and red curry dip. 呢个系有4块完整的roti。小小酥脆,就咁食都好香口。沾的红咖喱,偏水同埋稀。但味道甜甜,加d咖喱的辛味,系好味的汁🤓-✅✅ Kor moo yang. 每个套餐都会跟碗白饭/ 糯米饭。如果觉得太多淀粉,记得同佢讲唔要啦。呢个炭烧猪颈肉不得了,份量
好味程度😋: 4.7/5
服务🍴: 4/5
环境🗾: 3.7/5
性价比🥢: 4.3/5
回头率😚: 4.5/5!!
✅✅ Kor moo yang. 每个套餐都会跟碗白饭/ 糯米饭。如果觉得太多淀粉,记得同佢讲唔要啦。呢个炭烧猪颈肉不得了,份量多,每一片都几厚肉,咬落好有质感😍炭烧味好香!!又食到猪颈肉的脂肪味,加埋鱼露酸辣酱,好满足😚
✅✅Gaeng kiew pha. 青咖喱汁都系水水的,要来捞饭会好似汤捞咁。但味道唔会太辣,食到青咖喱应有的辣味,同埋好重椰奶,所以口感好滑😌入面的鸡虽然系鸡柳但唔会好鞋。仲有好多豆同埋茄子等蔬菜入晒味。
✅✅Pad thai w/ tiger prawn. 呢个都好好食,金边粉比平时的烟靭同粘小小。炒得有锅气🤩成碟粉好丰富,有好多芽菜、蛋、豆干等。酸甜味道恰当,加花生粉同辣椒粉感觉系正宗的padthai😝虎虾煎得香,肉质又结实。
✅Khao pad Ka prao. 平时一般香叶肉碎炒饭的我都觉得呢个唔错。用鸡肉碎同猪肉的感觉一样,仲有d洋葱、豆角另成个饭爽口d。最重点系个调味。够酱油、香料、basil味,惹味又上瘾🤭面头仲要有只太阳蛋!
整体呢间真系太出色,全部都大碟又好食。服务员同厨师比人的感觉都好正宗。人均二百头食到咁的泰国菜,一定要推荐(记得留返d位比我阿)