2011-05-12
周日母亲节,老爸一向父兼母职,咁在我地心目中即系父亲节啦。一家人拉队去官塘食饭﹗当日早上book位,连book两间都话已经满哂﹗母亲节真系大哂﹗人人出街食番餐﹗最后拣左0系宜安街既呢间乐翠园﹗天时暑热﹗坐低唔洗讲咁多,整两支青岛顺一顺喉先﹗最近0的天气真系不是人生活,只是五月下午已经接近三十三度,我估系因为太多人都开冷气既缘故,走在街上,真系焗到无朋友﹗唔洗做坐0系度都会流汗﹗齐人就叫野食,先来一个砵酒焗筒蚝﹗上枱仲点埋火保温,有型好架势﹗呢间乐趣园都几均真,你叫完之后即拿一罐筒蚝在你面前开俾你睇,等你知有几多只,待应姐姐对我地相当有礼,多谢前多谢后,尽显宾至如归既感觉﹗我地0的后生无咩感觉,老人家最受落﹗蚝大只,先上粉炸,再将砵酒及洋葱、干葱等放入锡纸焗﹗打开阵阵酒香﹗蚝软糯味浓,吃落酒味虽不及隔离既彪哥,但也收货,老爸连吃两只叫好味﹗胡椒猪肚浸大蚬﹗汤头浓郁,胡椒味暖身香纯,猪肚洗得干净,件件爽口有o赵头﹗蚬是细蚬仔,大蚬就无喇,不过吃落也鲜甜无沙﹗味菜下得够多,唔知自己买0的酸菜返来可唔可以煮番呢啖汤呢?盐焗虾,呢个值得推介﹗一份十来只左右,全部是门口水池的游水大中虾﹗大只,肉够
一家人拉队去官塘食饭﹗
最后拣左0系宜安街既呢间乐翠园﹗ 天时暑热﹗坐低唔洗讲咁多,整两支青岛顺一顺喉先﹗
最近0的天气真系不是人生活,只是五月下午已经接近三十三度,我估系因为太多人都开冷气既缘故,走在街上,真系焗到无朋友﹗唔洗做坐0系度都会流汗﹗ 齐人就叫野食,先来一个砵酒焗筒蚝﹗
上枱仲点埋火保温,有型好架势﹗ 呢间乐趣园都几均真,你叫完之后即拿一罐筒蚝在你面前开俾你睇,等你知有几多只,待应姐姐对我地相当有礼,多谢前多谢后,尽显宾至如归既感觉﹗
我地0的后生无咩感觉,老人家最受落﹗
蚝软糯味浓,吃落酒味虽不及隔离既彪哥,但也收货,老爸连吃两只叫好味﹗ 胡椒猪肚浸大蚬﹗
汤头浓郁,胡椒味暖身香纯,猪肚洗得干净,件件爽口有o赵头﹗ 蚬是细蚬仔,大蚬就无喇,不过吃落也鲜甜无沙﹗
味菜下得够多,唔知自己买0的酸菜返来可唔可以煮番呢啖汤呢? 盐焗虾,呢个值得推介﹗ 一份十来只左右,全部是门口水池的游水大中虾﹗ 大只,肉够实净,弹牙鲜甜。
先下粉拖油,再放入满是海盐、蒜蓉、辣椒、干葱的锡纸内焗一焗,香口入味﹗好吃﹗ 美极牛柳粒﹗ 牛粒是普通货,牛味稍逊,但佢个美极汁做得几好,甜甜的,送饭很不错﹗ 海味杂菜煲﹗ $50,大大锅,海味下得亦多,虽只是配角但感觉足料﹗其实都系为食菜﹗
几支大啤,再加多几个白饭,埋单$600左右,食得好饱,抵食亦满意,有机会会再来的﹗
难得可一家人吃饭是美事,其实去食咩都无所谓,最紧要开开心心﹗
食评集结: http://smallsmalllin.openrice.com/
我的饮食微博: http://t.sina.com.cn/smallsmalllin