2017-10-30 2169 浏览
毕业典礼大日子,一家人影左半日相,夜晚梗系要慰劳一下我爸爸、妈妈同其他家人啦~无佢地嘅支持,我都冇今日!因为爸妈比较钟意食中菜,所以就拣左呢间老字号- 泰丰楼。我男人以前黎过几次,佢话炭炉边炉好正,片皮鸭都推介。今日一行8人,叫左个8人餐。冷盘- 三色大拼盘。拍青瓜不过不失,熏蹄&牛𦟌点豉油,几惹味。特别钟意牛𦟌~赛螃蟹平价嘅赛螃蟹食得多,今次呢个真系完全唔同。蛋白嫩滑、蟹肉几多,鲜味不错。推荐~干煸四季豆~ 一般般,略嫌油左少少,唔够干身。醋溜桂花鱼松子鱼、甜酸鱼就食得多,第一次咁样食桂花鱼。我爸爸话炸得几脆,啖啖肉呀!铁板宫保明虾上枱先将d虾放落铁板,几特别~北京填鸭一只8个人都唔系好食得哂呀!真心地,片皮鸭个片唔够脆,肉太多。整体来说,非常一般。红烧鲍片~ 真系有点惊喜!鲍片鲜甜爽口!菜肉饺子~冇得输!但实在太饱,差d食唔哂。鸭架子汤用番只鸭黎煲汤~几甜都清。我爸话唔太够火喉!最后,食埋甜品- 高力豆沙。呢个唔太甜,又唔太油,几好味!大满足呀!

因为爸妈比较钟意食中菜,所以就拣左呢间老字号- 泰丰楼。
我男人以前黎过几次,佢话炭炉边炉好正,片皮鸭都推介。

今日一行8人,叫左个8人餐。

赛螃蟹

干煸四季豆~ 一般般,略嫌油左少少,唔够干身。

醋溜桂花鱼

铁板宫保明虾

上枱先将d虾放落铁板,几特别~

北京填鸭一只

红烧鲍片~ 真系有点惊喜!鲍片鲜甜爽口!

菜肉饺子~冇得输!但实在太饱,差d食唔哂。

鸭架子汤

用番只鸭黎煲汤~几甜都清。我爸话唔太够火喉!

最后,食埋甜品- 高力豆沙。呢个唔太甜,又唔太油,几好味!
大满足呀!

2017-10-25