2019-05-14
因明天母亲节,细佬约了爸妈和我们一同去火炭食大排档庆祝,火炭大排档都有好几间,我们就拣左呢间食饭,贪佢够就脚。散叫太多款不知拣咩好,见餐牌有一些套餐,就叫了一个套餐,但套餐入面有一些不是十分想食,原来可以同伙计讲转菜式,佢地都几灵活变通㖞!!👍等我介绍一下先。烧乳鸽有三只,切件后都有成12件,我地有八个人,够晒食!乳鸽皮脆多汁多肉,配埋椒盐真系冇得输呀!👍鸡粥有一锅,但依家啲鸡粥就冇以前咁好食,味道系粥还粥,鸡还鸡,好明显系一锅白粥加返啲鸡上去,个粥完全冇鸡油又冇鸡味,失败!👎白灼虾够新鲜,好弹牙又大只,食得出虾既鲜味!👍豉椒炒蚬好有镬气,味浓,又冇沙,份量都多,大部份蚬壳入面都有蚬肉,唔会觉得佢揾笨!椒盐豆腐炸得刚刚好,外面脆脆,入面嫰滑,只嫌椒盐唔多够!椒盐鱿鱼啖啖肉,鱿鱼都够新鲜,唔靱,椒盐咸度刚刚好!正!👍清炒白菜仔略嫌多油,但菜都尚算新鲜!粟米班块,班块好脆,就算有粟米汁都冇影响佢质感,好味!👍生炒骨味道一般,不过不失!伙计还送了一碟豉油皇面给我们,卖相麻麻,但味道又出奇咁好食㖞,但通常炒面都会多油一点,所以我都系食左少少就算!其实一家人食饭食咩都唔紧要,最紧要系食得开心咩都
白灼虾够新鲜,好弹牙又大只,食得出虾既鲜味!👍
椒盐豆腐炸得刚刚好,外面脆脆,入面嫰滑,只嫌椒盐唔多够!
椒盐鱿鱼啖啖肉,鱿鱼都够新鲜,唔靱,椒盐咸度刚刚好!正!👍
清炒白菜仔略嫌多油,但菜都尚算新鲜!
粟米班块,班块好脆,就算有粟米汁都冇影响佢质感,好味!👍
生炒骨味道一般,不过不失!
其实一家人食饭食咩都唔紧要,最紧要系食得开心咩都抵晒啦!😀