2018-09-25
晚饭时间,黄埔的确有太多选择,但我却偏偏喜爱呢间餐厅-名馆,一间fusion 中菜馆,饮茶,点心,食小菜,都十分有特色,所以常常来到要等位排队,太多一家大细来呢度食饭,真系好受欢迎!选择超级多,花多眼乱,应该日日来食都不会闷。价钱晤贵,可以试多几款。最先上来既系鸡丝粉皮,粉皮系用左薯粉,比平时食开的粉皮,更烟韧,鸡丝一d都唔鞋,好滑。加上麻酱同花生碎,整体味道又提升了,非常好。呢道送就系传说中特色的私房黄金球泡饭,估唔到真系一个球状的饭球,一大球饭被饭焦包裹住,造型劲得意,浸在汤入面浮在汤面,有一大堆蕃茄令到个汤十分鲜甜。饭焦脆,将饭球敲碎,同汤一齐食,感觉好特别,绝对不是原本想象中的泡饭咁简单。真系必order 食物之一,咪讲笑,真系好掂。蜂蜜柚子虾球,炸粉好薄,虾球质感好弹口,食材质感好高,加上柚子蜂蜜的甜,整道菜食到好得好满足。另外有道甜点也是必点,就系银湖天鹅酥。呢个冇得输的造型,未食已经赢晒,之后就系相机先食,玩左好耐未舍得食。鸟巢一样的碗装住三只天鹅,劲得意,两只天鹅可以拼成个❤️,大人细路都钟意。千层酥包住紫薯蓉馅,不会太甜,好吸引!好酥,紫薯蓉好绵密,超好味。蒜蓉娃娃菜,
另外有道甜点也是必点,就系银湖天鹅酥。
千层酥包住紫薯蓉馅,不会太甜,好吸引!
好酥,紫薯蓉好绵密,超好味。
蒜蓉娃娃菜,清清甜甜,蒸笼蒸菜,令营养不会流失,正。