2025-02-01
年初三,一家大细冇拜年去咗启德体育园行吓,玩到8点半先开始揾食,见到商场广东牌推介呢间喺日本荣获米芝莲星级嘅拉面店,于是就冲咗去食。可能都已经几夜(last order 9pm),Gulu攞飞等咗5分钟就有位,环顾四周9成客人都系食沾面,可惜我一向唔太钟情日式沾面,于是乎就决定叫另一驰名嘅黑豚肉汤拉面。而小朋友当然就一早个儿童餐:$72有中sizel拉面一碗、日式煎饺子两只加果汁,算几抵喇,而且份量刚好唔会食唔晒。最初都有怀疑$116一碗镇店周月拉面系咪物有所值㗎?不过当食物上到枱,单看卖相已经对板,有劲多葱花系我嘅至爱而自选嘅淡味汤底就非常适合我,浓郁得嚟又唔太咸又唔杰,一嚟已经饮咗几羹😋 至于拉面,软硬适中,餐纸或店员都冇特别问想要硬啲或软身啲嘅面,不过入口够热都好ok。重点系𠮶几块烧黑豚肉真系好好味,有些入口即溶嘅感觉,相比其他实的的嘅叉烧拉面,呢碗真系好食好多。蟹肉沙律呢,就系我同女儿的心头好,每次去元X都会一人一碟,嚟到周月嘅版本,味道ok的,但又冇咩特别好食,蟹肉都有啲难揾,系啲青瓜系砌片唔系砌丝。下次去启德体育园再玩或睇show,一定想再去试食其他菜色。#香港美食 #Fo
#香港美食 #Foodielife
烧黑豚拉面