2022-07-07 1909 浏览
每个星期日,我都会同屋企人饮茶,见多次经过「尚座」都冇去食过,终于今日就去试吓啦。唔去犹自可,一去就……点心选择唔多,以小菜为主。我哋结果叫咗一个四人片皮鸭餐。等食物嘅时候,见到有个女仕应,戴住一对蓝色嘅胶手套喺大厅度刨皮切青瓜,呢啲切菜嘅工序唔系应该喺厨房入面做嘅咩?🤔唔紧要,当佢表演刀功。佢切切下,跌咗两条青瓜丝落地下㖞,佢即刻拾返起,抌咗喺垃圾桶,但系佢冇换过对手套就继续喺度切青瓜😱系青瓜丝㖞,佢执起嘅时候应该会触碰到个地下,对手套好污糟㗎嘛,佢点解仲可以继续处理食物架!之后,原来切片皮鸭又系佢负责!佢喺切青瓜嘅枱上面切片皮鸭,依然系𠮶对胶手套。佢好纯熟咁片好成只鸭,亦切得好靓。我都戥呢位女仕应辛苦,因为佢又要切菜又切片皮鸭又要斟茶又要收碟,之不过佢都系一直带住𠮶对手套!!!讲真,餐厅食物嘅味道系ok嘅,花胶云吞鸡嘅汤好鲜甜,块花胶都算大块。片皮鸭亦烧得好香脆,保留到肉汁。我哋全家人食完都无唔舒服,但系,餐厅真系要正视下员工对食物嘅处理手法!补充一下,餐厅地方唔大,眼见大堂有8张枱左右,不过成日见有仕应捧住食物出外面,可能楼上仲有一层。

点心选择唔多,以小菜为主。我哋结果叫咗一个四人片皮鸭餐。

醉鸡
拍青瓜