2017-03-31 508 浏览
老人家热爱食中菜,包括我一对老宝贝 – 公公同婆婆。公公系上海人,佢对佢小时候食的家乡上海菜念念不忙,成日讲当年佢既老工人煮的上海菜非常美味。我知道佢屋企附近有间上海婆婆336,所以今次带著两个老宝贝去填补下佢哋小时候怀缅既感觉。入到去,地方同座位都够阔落,两个老人家都坐得舒服。之后依两个老人家叫到一枱都系,有花雕醉鸡、无钖脆鳝、砂锅粉皮鱼头汤、干煸四季豆、香蕉高力豆沙、白饭同蟹粉小笼包。所有卖相都十分精致,份量不算太多,所以可以叫多点不同款式既食物。花雕醉鸡﹕一碟冷盘,全碟是冻冰冰的,鸡排得十分整齐,鸡旁是花雕汁,鸡面上洒了一些杞子。鸡肉腍腍的,冻冻的,食落口已感到鸡与花雕汁腌了一段时间,味道可口。但奈何爱饮喝酒的公公觉得须再浓点㖞。我系谂,如果跟你要求,人人应该食完便醉。无钖脆鳝﹕我是第一次食依碟𩠌,像是镇江排骨的煮法,炸脆了的鳝鱼配上(估计系)镇江香醋,味道酸味味的,口感脆脆的,其实配上啤酒会更一流,一对老宝贝不停放入口。蟹粉小笼包﹕应该系即叫即蒸,上枱后要等一阵先可以放入口,用筷子夹起,皮不易穿,暂没有汁漏出。虽然等了一阵先食,但个小笼包仍然好热,我哋只好一小口一小口咁食,咬了

花雕醉鸡
无钖脆鳝
蟹粉小笼包
蟹粉小笼包﹕应该系即叫即蒸,上枱后要等一阵先可以放入口,用筷子夹起,皮不易穿,暂没有汁漏出。虽然等了一阵先食,但个小笼包仍然好热,我哋只好一小口一小口咁食,咬了第一小口后,汁不停漏出来。食完后,我哋又不觉得皮太厚,算是适中。馅料内的猪肉不太大亦不太小。之后,眼见黄黄色的皮,可能系蟹粉的汁渗入了包皮。除了食到肉的鲜味外,还有蟹粉的鲜味,不错不错。
砂锅粉皮鱼头汤
砂锅粉皮鱼头汤﹕哗,个锅好大又好热,点知见到个鱼头又好大㖞,而鱼头唔系半个,而系成个呀,感觉上抵食左,里面除左有个大鱼头外、仲有豆腐、白菜仔、粉皮,印象中每人饮左 2-3碗。由于系鱼汤,味道鲜香,饮唔到腥味,对我黎讲有点点咸,但一对老宝贝话啱啱好,唔咸㖞。个鱼头好多肉,食埋个鱼头同其他𩠌,已觉好饱。
干煸四季豆
干煸四季豆﹕抄得干身,四季豆无筋,配上猪肉碎及葱花,加埋疑似XO酱料,美味可口。
香蕉高力豆沙
香蕉高力豆沙﹕这是我其中一道至爱的甜品,如果要自己整,系一个易学难精的甜品。初时话要等耐少少,点知都好快上枱。外形胀卜卜、口感软绵绵,还有香蕉馅料,估唔到香蕉代替左豆沙都咁衬,配上糖霜,我食左两件。不过,依个甜品要衬热食,如果放耐左,个波波会收缩,口感会欠奉。

是晚一对老宝贝抱著佢哋既大肚腩回家,虽然佢哋食得快埋单又好快,口讲话要回家瞓觉,跟住又话我住得远,叫我快啲走。反而我系度谂,见你哋行得食得又瞓得(但佢哋系唔会离开佢哋住果区),又有咩所谓呢!
2017-01-17
花雕醉鸡